Že poznate Ginseng?

0
643

Ginseng se v Aziji in Severni Ameriki že stoletja uporablja za zdravljenje različnih bolezni. Je eno izmed najbolj priljubljenih zdravil rastlinskega izvora na svetu.

Obstajata dve glavni vrsti: azijski ali korejski ginseng (Panax ginseng) in ameriški ginseng (Panax quinquefolius). Študije so pokazale, da imajo različne vrste različne prednosti. V tradicionalni kitajski medicini je ameriški ginseng manj priznan kot azijski ali korejski.

Nekatere študije so pokazale, da ginseng spodbudi delovanje imunskega sistema in zniža nivo sladkorja v krvi. Prav tako izboljšuje koncentracijo in sposobnost učenja.

Raziskovalci so preučevali vpliv ginsenga na izboljšanje razpoloženja in povečanje vzdržljivosti, prav tako za zdravljenje raka, bolezni srca, utrujenosti, motenj erekcije, hepatitisa C, visokega krvnega tlaka, simptomov menopavze in drugih stanj. Medtem ko so nekateri rezultati teh raziskav obetavni, drugi niso najbolj prepričljivi.

 

Koliko ginsenga uživati?

Kakovost in aktivne sestavine prehranskih dopolnil iz ginsenga se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca, zato je težko določiti standardni odmerek.

Prehransko dopolnilo kupite pri priznanih podjetjih, saj je korenina ginsenga izredno draga in ji proizvajalci dodajajo tudi druge sestavine.

 

Ali ga lahko pridobimo iz prehrane?

Naravni prehranski viri ginsenga ne obstajajo. Pogosto ga dodajajo energijskim pijačam.

 

Kakšna so tveganja ob jemanju?

Ginseng ima blage neželene učinke. Povzroči lahko živčnost ali nespečnost. Dolgotrajna uporaba ali visoki odmerki lahko povzročijo glavobol, omotičnost, težave z želodcem in druge simptome. Obstaja tudi nekaj poročil o alergijskih reakcijah.

Ginseng lahko vpliva na nivo sladkorja v krvi, zato ga ne smejo uživati ljudje, ki jemljejo zdravila za sladkorno bolezen.

Stranskim učinkom se boste izognili, če ga ne boste jemali več kot tri mesece. Po premoru ga lahko ponovno pričnete uporabljati.

(Povzetek članka po: http://www.webmd.com/diet/supplement-guide-ginseng?page=2)

Dodaj odgovor