Povečana vranica

0
12406

Kaj je povečana vranica?

Povečani vranici pravimo tudi splenomegalija. Vranica se nahaja v zgornjem levem predelu trebušne votline, pod prepono oziroma za želodcem. Pri otrocih je to bistven krvotvorni organ, saj v njej poteka nastajanje novih rdečih krvničk. Vranica je torej del limfnega sistema in deluje kot nekakšna drenažna mreža, ki brani telo pred okužbami.

Običajna vranica ima velikost pesti, vendar je zdravnik med pregledom ne more otipati, zato povečana vranica včasih ostane prikrita. Veliko bolezni lahko povzroči, da vranica nabrekne in se poveča. Ker je kot organ vključena v številne telesne funkcije, lahko povečanje vranice povzročijo različni dejavniki.

Zelo pogost vzrok za povečanje vranice so okužbe, ciroza in druge bolezni jeter, bolezni krvi, za katere so značilne nenormalne krvne celice, težave z limfnim sistemom ali druge bolezni.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Večina ljudi pravzaprav ne ve, da imajo povečano vranico. Simptomi se zelo redko pojavijo, bolniki pa za to izvejo šele po natančnem pregledu, običajno naključnem. Najpogostejši simptomi povečane vranice so:

 • Bolnik ne more zaužiti celega (običajnega) obroka,
 • občutek nelagodja, polnosti ali bolečine v zgornji levi strani trebuha (bolečina se lahko razširi v levo ramo),
 • bolečina se poslabša ob dihanju,
 • utrujenost,
 • izguba telesne teže,
 • pogosto pojavljanje okužb,
 • anemija oziroma slabokrvnost.

Zdravljenje:

Zdravnik bo opravil fizični pregled in ostale potrebne preiskave. Običajno gre za krvne preiskave, ultrazvok in računalniško tomografijo. Omejiti je potrebno vse aktivnosti, ki bi lahko povzročile poškodbe vranice. Zaradi počene vranice lahko izgubimo veliko krvi in smo lahko celo življenjsko ogroženi. Potrebno je poiskati pravi vzrok za povečanje vranice, saj lahko nezdravljena povečana vranica povzroči ogromno zapletov. V skrajnem primeru je potrebno takšno vranico operativno odstraniti.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Zelena listnata zelenjava,
 • svetlo obarvano sadje in zelenjava vseh vrst, vključno z brokolijem, zeljem, cvetačo in jagodičevjem,
 • oreščki in semena (lan, chia, konoplja, buča),
 • nerafinirana olja (ekstra deviško olivno olje in kokosovo olje),
 • zelišča in začimbe (ingver, čili, melasa, kurkuma, česen).

Preventiva:

Preprečevanje nastanka povečane vranice je pravzaprav nesmiselno, saj ne moremo storiti nič. Res pa je, da lahko preprečimo nastanek vzrokov, ki vodijo v povečanje vranice, kot so prekomerno uživanje alkoholnih pijač in posledično ciroza jeter ter okužba z malarijo med potovanjem na endemično področje.

Veliko vlogo pri tem imajo preventivni ukrepi pred poškodbami vranice. Vranica pogosto poči med izvajanjem kakšnega športa ali pri padcu. Poskrbeti je potrebno tudi za varnost v avtu (uporaba varnostnega pasu).

O preventivnih ukrepih se je smiselno pogovoriti z osebnim zdravnikom.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/digestive-disorders/enlarged-spleen-causes-symptoms-and-treatments)

SHARE

Dodaj odgovor