Triphala – primerna za vsakogar!

0
17

Triphala (beremo trifala) v prevodu pomeni »trije sadeži« in je ena najstarejših priznanih zeliščnih formul iz ajurvedske medicine. Gre za mešanico treh sadežev, značilnih za Indijo: amalaki, bibhitaki in haritaki.

Moč ajurvedskih zelišč je vsem zelo dobro poznana. Vsaka izmed rastlin ima zdravilne lastnosti, ki jih lahko izkoristimo v različne namene. Prav zato je triphala še toliko bolj posebna – v njej so namreč združena kar 3 zelišča z neverjetno močjo, ki se združuje v popolno celoto, primerno za vsakogar. Vsa 3 zelišča so v triphali združena v enakih količinah in med seboj dobro premešana v čudežno mešanico, ki nas pomlajuje, krepi delovanje naših organov, zlasti gastrointestinalnega sistema in je zato pravi nektar življenja.

V nadaljevanju preverite, kdaj si lahko pomagamo s triphalo.

Krepitev imunskega sistema in zaščita pred okužbami

Ta trojica nam pomaga okrepiti delovanje imunskega sistema, zato se s pomočjo triphale izognemo številnim okužbam, ki so še posebej pogoste v času zime. Raziskave so pokazale, da se triphala učinkovito bori proti patogenom, kot sta E coli in salmonela. Redno jemanje triphale lahko prepreči marsikatero okužbo!

Za zdrave zobe in ustno votlino

Eden izmed glavnih dejavnikov za nastanek težav z zobmi je nabiranje zobnega kamna na njihovi površini. Obloge na zobeh povzročijo nastanek lukenj v zobeh in vnetje dlesni. Z rednim uživanjem triphale preprečimo nastanek obolenj na zobeh in v ustni votlini. Zelišča, ki sestavljajo triphalo, imajo namreč antimikrobne lastnosti.

Hitrejše celjenje ran in opeklin

Triphala nam pomaga, da se ran in opeklin znebimo po naravni poti ter hitreje kot z mazili, ki so na voljo na trgu. Zelo učinkovita je pri sončnih opeklinah.

Nič več težav s prebavo

Triphala ima neverjetno pozitiven vpliv na vse organe, še posebej pa na gastrointestinalni trakt. Pomaga pri premikanju hrane po prebavnem traktu, izboljša pogostnost odvajanja in s tem povsem spremeni prebavo. Za zdravje črevesja in prebavnega sistema!

Razjeda na želodcu?

Razjeda na želodcu lahko povzroči občutek nelagodja in bolečino. Eno izmed najboljših naravnih zdravil za zdravljenje razjed na želodcu je triphala. Študije kažejo, da edinstvena kombinacija 3 zelišč krepi želodčno sluznico in obnavlja encime, ki se borijo proti oksidativnemu stresu.

Infekcije sečil?

Infekcije sečil je dandanes zaradi odpornosti antibiotikov na bakterije izjemno težko zdraviti. Bakterije, ki povzročajo okužbe sečil, se na zdravljenje z antibiotiki ne odzivajo več. V tem primeru je najbolje, da posežemo po triphali, ki nima neželenih stranskih učinkov in škodljivih posledic za naše telo, kar pa ne moremo trditi za uporabo antibiotikov.

Nadzor nad sladkorno boleznijo – diabetesom

Triphala je velikokrat predpisana za lažji nadzor nad sladkorjem v krvi pri sladkornih bolnikih. Sestavine triphale so hipoglikemične, zato nam lahko triphala pomaga pri zniževanju ravni sladkorja v krvi, s čemer koristi predvsem diabetikom.

Pomoč pri izgubi telesne teže

Ko prične naše telo shranjevati več maščob, sčasoma pride do prekomerne telesne teže. Za boj proti povečani telesni teži svetujemo uporabo triphale, ki preprečuje prekomerno skladiščenje maščob in tako pripomore k izgubi odvečnih kilogramov.

Kaj so pokazale raziskave?

Raziskave kažejo, da se triphala uporablja bistveno pogosteje od katerega koli drugega ajurvedskega izdelka. Kombinacija 3 zelišč ima izjemno nežen učinek na telo, pomaga nam pri razstrupljanju in pozitivno deluje na prebavni sistem.

Kot zanimivost naj povemo še, da ima triphala kar 5 od 6 okusov, ki jih priznava ajurveda  (sladko, kislo, grenko, ostro in trpko), kar pomeni, da manjka samo slan okus. Uživamo jo lahko kadarkoli, pri tem pa upoštevamo potrebe našega telesa – nekaterim bolj ugaja uživanje pred spanjem, spet drugim pa na tešče.

Indijci verjamejo, da triphala skrbi za naša prebavila tako, kot mati skrbi za svojega otroka.

(Povzetek članka po: https://doctor.ndtv.com/living-healthy/triphala-8-amazing-health-benefits-of-triphala-1862214)

Share on Facebook0

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here