Naravno nad težave z želodcem

0
19

Se velikokrat soočate s težavami z želodcem, a ne najdete pravega vzroka? Pomagajte si s pravilnim načinom prehranjevanja!

Za preprečevanje zaprtja uživajmo več vlaknin

Zaradi hitrega življenjskega tempa nas večina ne zaužije dovolj vlaknin, ki pospešujejo in olajšajo prebavo. Prehrana, bogata z vlakninami, lahko pomaga pri prebavi in preprečuje zaprtje. Priporočen vnos je 30 g vlaknin na dan. Vir vlaknin so:

  • Polnozrnat kruh,
  • rjavi riž,
  • sadje in zelenjava,
  • fižol,
  • oves.

Nekateri ljudje menijo, da žita in zrna pri njih povzročajo napihnjenost in sindrom razdražljivega črevesja. V tem primeru lahko izkoristimo vlaknine iz sadja in zelenjave.

Za boljšo prebavo zaužijmo več vode

Voda spodbuja prehod odpadnih snovi skozi prebavnih sistem in na tak način odpravlja težave z želodcem. Brez prisotnosti tekočin vlaknine ne morejo opraviti svoje naloge, zato lahko pride do zaprtja. Najbolje je, da z vsakim obrokom zaužijemo kozarec vode. Izogibamo se kofeinskim napitkom, ki povzročajo nastanek zgage.

Zmanjšajmo vnos maščobnih živil v telo

Maščobna živila, kot so čips, burgerji in ocvrta živila, so težje prebavljiva ter lahko povzročijo želodčne bolečine in zgago. Zmanjšajmo količino mastnih, ocvrtih živil v prehrani, da bi zmanjšali delovno obremenitev želodca. Namesto tega uživajmo več mesa in rib, posneto ali polposneto mleko in hrano, pripravljeno na žaru.

Ne pretiravajmo z začimbami

Veliko ljudi obožuje začinjeno hrano, ki do neke mere izboljšuje prebavo, žal pa je želodec nekaterih posameznikov preobčutljiv, zato jim pikantna hrana povzroča težave. V kolikor opažate, da imate težave po uživanju začimb, zmanjšajte njihov vnos v telo.

Nekaterim živilom se je bolje izogniti

Pri pogostih težavah z želodcem ni priporočljivo uživati paradižnika, agrumov, solatnih prelivov in gaziranih pijač, ki povzročajo zgago, izogibati pa se je bolje tudi čebuli, ki lahko povzroči sindrom razdražljivega črevesja. Nekaterim posameznikom ne ustrezajo mleko in mlečni izdelki. Živila, ki nam povzročajo težave, najenostavneje ugotovimo z vodenjem prehranskega dnevnika.

Kateri napitki so koristni za želodec?

Napitki s kofeinom in veliko količino sladkorja so vsekakor na črnem seznamu. Posegajmo po zeliščnih čajih in navadni vodi. Če ne moremo brez kave, lahko njen vnos omejimo na eno do dve skodelici dnevno.

Jogurt je živilo, ki je prijazno do želodca

Probiotiki so tako imenovane “prijazne bakterije”, ki se naravno pojavljajo tudi v črevesju in so povezane z vsemi vrstami prebavnih zdravstvenih koristi, vključno z lajšanjem sindroma razdražljivega črevesa in preprečevanjem potovalne diareje. Uživamo jih lahko v obliki prehranskih dopolnil ali pa posežemo po jogurtu, ki vsebuje probiotične kulture. Jogurt bi v ta namen morali redno uživati vsaj 4 tedne, da bi opazili izboljšanje.

(Povzetek članka po: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/good-foods-to-help-your-digestion/)

Share on Facebook0
SHARE

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here