Spoznajte zelišča, ki nas pomirijo

0
11

Vsi smo kdaj zaskrbljeni. Razlog za to je lahko služba, morda nekdo, ki nas je spravil v slabo voljo, ali pa smo razlog za to kar sami. Takrat si lahko pomagamo z zelišči, ki sproščajo napetost, nas pomirijo, lajšajo stres in prispevajo k boljšemu počutju.

  • Ingver

Ingver je aromatična rastlina, ki se že dolgo uporablja v tradicionalnih načinih zdravljenja kot naravno zdravilo za anksioznost. Vsebuje antioksidant gingerol, ki pomaga preprečevati nastanek škodljivih kemikalij, ki jih naše telo proizvaja, ko smo pod stresom. Stres lahko pripelje do želodčnih motenj. Ingver spodbuja proizvodnjo želodčne kisline in tako preprečuje nastanek prebavnih motenj zaradi stresa. Pripravimo si lahko ingverjev čaj, ki ga sladkamo z medom in začinimo z limoninim sokom.

  • Kamilica

Že stari Grki in Rimljani so kamilico uporabljali zaradi njenega pomirjevalnega učinka. Nedavne študije so pokazale, da kamilica pomaga tudi pri zmanjševanju anksioznosti. Večina sproščujočih lastnosti kamilice je posledica fenolov, kot so flavonoidi, kinoni, fenolne kisline in druge antioksidantne spojine, ki so prisotne v rastlini. Prav tako pomaga zmanjšati izgubo apetita in glavobole. Odlična izbira je kamilični čaj.

  • Ašvaganda

Ašvaganda je rastlina s pomlajevalnimi lastnostmi, ki pomaga telesu obvladovati fizični in čustveni stres. Glede na študijo, objavljeno v Indian Journal of Psychological Medicine, ašvaganda pomaga znižati raven kortizola ali hormona stresa. Nivo kortizola lahko hitro naraste, ko je oseba pod stresom. To povzroča neuravnoteženost drugih hormonov in nevrotransmiterjev, kar sproži simptome, kot so anksioznost, depresija in slab spanec. Redni vnos ašvagande nam pomaga, da se počutimo mirnejši. Uživamo jo pred spanjem.

  • Brahmi

Brahmi zvišuje raven serotonina – kemikalije v možganih, ki pomaga spodbujati sprostitev. Ima edinstveno sposobnost, da izboljša kognitivne funkcije in pomaga telesu pri obvladovanju stresa. Vzbuja občutek miru in pomirja nemir. Služi kot blago pomirjevalo, toda namesto, da umirja um, poveča umsko jasnost in osredotočenost.

  • Sivka

Sivka je rastlina, ki se že stoletja uporablja kot naravno zdravilo za anksioznost in živčnost. Najpogostejša uporaba sivke je v obliki eteričnega olja sivke za aromaterapijo. Študije so pokazale, da masaža s sivkinim oljem ne samo zmanjšuje stopnjo anksioznosti, temveč tudi vzbuja pozitivne občutke. Sivka naj bi delovala kot pomirjevalo v centrih, povezanih s čustvi v možganih, s čimer se zmanjšajo občutki, stresa in tesnobe. Zmanjšuje tudi raven kortizola – hormona stresa.

(Povzetek članka po: https://food.ndtv.com/food-drinks/6-natural-herbs-for-anxiety-to-calm-you-down-1674389)

Share on Facebook0
SHARE

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here