Zakaj uživati olje črne kumine?

4
5513

Vedno pogostejše so raziskave, ki proučujejo mehanizem delovanja učinkovin olja črne kumine, ki jih je poznala tradicionalna ljudska medicina in skušajo razložiti mehanizem delovanja naravnih zdravil, ki so služila številnim generacijam pred nami.

Veliko zdravnikov priznava uspeh kombinacije konvencionalne medicine z naravnimi ljudskimi zdravili. Verjetno ste že slišali za olje črne kumine, zdravilne rastline, ki so jo poznale naše babice, sedaj pa njeni zdravilni učinki spet pridobivajo na ugledu.  

 

Olje črne kumine

Olje črne kumine izvira iz semen rastline Nigella Sativa, ki domuje v Aziji. Zadnje raziskave so pokazale, da je olje črne kumine lahko uspešno pri premagovanju na antibiotike odporne bakterije MRSA, bakterije H. Pylori, ki živi v želodcu in povzroča razjede na prebavilih in pri bolnikih z rakom.

Rastlina spada rod zlatičevk in ima majhna črna semena. Zgodovinska pričevanja o uporabi segajo v čas starih egipčanov. Kleopatra je uporabljala olje črne kumine za izboljšanje videza las in kože,  Hipokrat pa je zagovarjal uporabo za lajšanje prebavnih težav.   

Veliko študij dokazuje pozitivne učinke olja iz semen črne kumine. Olje črne kumine vsebuje veliko koristnih snovi, kot so cistalina nigelon in timokvinon, vitamine B1, B2, B3, kalcij, folate, železo, cink in fosfor.

 

Olje črne kumine je koristno pri:

Astmi in alergijah

Veliko študij je potrdilo pozitiven učinek olja iz semen črne kumine. Semena črne kumine delujejo antiasmatično, pozitiven učinek pa je bil zaznan tudi pri lajšanju simptomov alergij.

Ekcemih in luskavici

Olje črne kumine se uporablja tudi pri težavah s kožo kot sta ekcem in luskavica. Zmanjšuje vnetja in pospešuje obnavljanje kože.

Prebavilih

Semena črne kumine pomagajo pri prebavi, zmanjšujejo napenjanje in trebušne krče. Uporaba se priporoča tudi pri črevesnih parazitih. Študije so pokazale, da je olje črne kumine pomagalo zavreti rast črevesnega raka brez negativnih stranskih učinkov.

Kandidi in ostalih glivicah

Olje črne kumine pozitivno učinkuje pri zdravljenju glivic na nogah in ostalih glivičnih obolenjih.

Raku

Študije so pokazale, da učinkovine, ki jih vsebujejo semena črne kumine (timokvinoni), pospešujejo umiranje rakastih celic pri levkemiji, možganskem raku, raku trebušne slinavke, raku materničnega vratu in raku dojk. Olje črne kumine se priporoča kot zaščita pred rakom pri osebah, ki so zaradi večje izpostavljenosti sevanju bolj podvržene rakavim obolenjem.

Bolezni srca in ožilja

Študije so pokazale, da ima olje črne kumine pozitiven učinek na delovanje srca in ožilja, zvišujejo raven za krvožilni sistem koristnega holesterola in pomagajo uravnavati krvni tlak.

MRSA in H. pylori

Študija iz leta 2010 je pokazala, da je olje črne kumine učinkovito pri zdravljenju okužbe z bakterijo H. Pylori, ki je glavni krivec za želodčne razjede in rak na želodcu. Prav tako je bilo dokazano, da so semena črne kumine učinkovita pri zdravljenju okužb z  bakterijo MRSA (proti številnim antibiotikom odporna bakterija).

Imunski odpornosti

Semena črne kumine so odlična pomoč vašemu imunskemu sistemu. Vsebujejo antioksidante in vitamine, ki izboljšajo delovanje imunskega sistema, vendar semena črne kumine delujejo drugače kot rastline kot na primer bezeg ali ameriški slamnik, ki zahtevajo pozornost pri uživanju pri ljudeh, ki so nagnjeni k avtoimunim obolenjem, saj pospešujejo delovanje imunskega sistema in hkrati preprečujejo imunsko reakcijo proti zdravim tkivom v telesu.

Semena črne kumine se že leta se uporabljajo kot dodatna terapija pri bolnikih, ki so okuženi z virusom HIV, številne pozitivne izkušnje pa lahko najdete tudi na forumih, kjer se zbirajo bolniki, ki bolehajo za katero izmed avtoimunskih obolenj.

Lasje in koža

Olje črne kumine se v nekaterih deželah uporablja za vlaženje in mehčanje kože in pospeševanje rasti las. Koristi tudi pri preprečevanju brazgotin in preprečuje brazgotinjenje rane.

 

Negativne plati olja črne kumine

Proces izdelave olja črne kumine je zapleten. Zajema ekstrakcijo, procesiranje in pakiranje. Če pri katerim izmed korakov v procesu pride do težav, olje ni uporabno. Pomembno je tudi, da olje iz semen črne kumine hranite v temni stekleni embalaži.

 

Olje črne kumine: Na kaj je treba biti pozoren?

Olje je najbolj koncentrirana oblika semen črne kumine in se hkrati tudi najlažje absorbira. Pomembno je, da so semena, iz katerih je olje črne kumine izdelano, kvalitetna in da so izpolnjeni naslednji pogoji:

 • ekološka pridelava,
 • hladno stisnjeno brez dodanih kemikalij,
 • ne vsebuje dodanih aditivov. 

Olje iz semen črne kumine je prehranski dodatek, ki vsebuje koncentrirane količine sestavin, ki so koristne za zdravje. Tako kot pri vsaki hrani, bodite pozorni, da izmed ponujenih olj izberete kakovosten izdelek brez škodljivih aditivov.

 

Navodila za uporabo

Nekajkrat dnevno zaužijte žličko olja črne kumine. Lahko ga uporabljate tudi kot preliv za solate ali ga dodate k losionu, šamponu in maskam za lase in tako s pomočjo semen črne kumine izboljšate videz vaših las in kože.

 

Povzetek: Zakaj uživati olje črne kumine?

Olje črne kumine je zdravo živilo, ki je že tisočletja znano kot sredstvo, ki pomaga izboljšati zdravje. Ni nikakršno čudežno zdravilo, ampak zgolj odlično naravno olje, ki vam bo pomagalo izboljšati zdravje. Priporočljivo ga je uživati kot dodatek k prehrani (na primer kot solatno olje) ali samostojno. Priporočljiva količina je nekaj čajnih žličk dnevno, z uživanjem nikar ne pretiravajte (Saj tudi oljčnega olja ne bi popili več decilitrov dnevno!). Če imate težave z zdravjem ali ste noseči, se pred uživanjem posvetujte z zdravnikom.

 

Iščete 100% hladno stiskano olje črne kumine iz Egipta? Preverite tukaj >>

olje-crne-kumine-250-ml-sanct-bernhnard

(Članek je povzet po: http://wellnessmama.com/37127/black-cumin-seed-oil-benefits/ )

Share on Facebook0

4 COMMENTS

 1. V 2 tednih sem si z črno kumino popravila prebavo. Sedaj je imam doma še nekaj ter bi jo rada preizkusila tudi na koži. Nimam pa izkušenj z nanašanjem na kožo, ima mogoče kdo kake izkušnje, kako se nanaša, morem paziti da mešam z drugim oljem? Hvala za kakšen odgovor.

  • Pozdravljena ga. Darinka,
   tako kot ste predvidevali, ker olje vsebuje večjo količino vitamina E ga je priporočljivo mešati še s kakšnim drugim olje. Zelo dobro se obnese kokosovo ali mandljevo olje. Olje črne kumine lahko mešate v razmerju 1:3.
   Za dodatna vprašanja smo na voljo, lep pozdrav Marina

  • Pozdravljeni,

   olje črne kumine izredno dobro vpliva na prebavne težave. Zato bi pozitivno vplivalo tudi pri stanju ki ga omenjate.

   Lp

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here