Plahtica – ne le za ženske težave

0
8

Plahtica je čudovita in vsestranska rastlinica, ki je v uporabi že vse od srednjega veka. Pravimo ji tudi »Marijin plašček«, saj je bila posvečena devici Mariji in simbolizira Marijin plašč, ki je zaščitil vse pomoči potrebne.

Nekoč so ljudje verjeli, da ima deževnica, zbrana na listih plahtice, čarobno moč. Tega danes sicer ne verjamemo več, a kljub temu uporabljamo to dragoceno rastlino za zdravljenje številnih bolezni.

Plahtico prepoznamo po listih z robovi, zaradi katerih se v vlažnem vremenu na listih zbirajo kapljice vode, ki so v preteklosti tako zelo navdušile ljudi, da so iz njih poskušali ustvariti zlato. Večina nas pozna le pozitivne učinke plahtice na lajšanje ženskih težav, saj ji ne pravimo kar tako »rastlina za ženske«. Vendar pa nam plahtica prinaša tudi številne druge koristi in najpomembnejše med njimi vam bomo predstavili v današnjem prispevku.

Deluje proti staranju

V kolikor še vedno iščete tisti pravi vrelec mladosti, se lahko v tem trenutku ustavite. Rešitev lahko poiščete kar na domačem vrtu ali na travniku. Plahtica nam pomaga v boju proti vidnim znakom staranja, kot so starostne gube in starostne pege. Vsebuje ogromno antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom in tako vzdržujejo elastičnost kože.

Preprečuje nastanek infekcij in zdravi težave s kožo

Plahtica je idealna rastlina za odpravljanje težav s kožo. Pomaga nam pri preprečevanju nastajanja okužb, lajša ekceme in druge kožne izpuščaje ter srbečico po pikih žuželk. Pripravimo si lahko poparek, ki ga večkrat dnevno nanesemo na prizadeto mesto in težave bodo čudežno izginile!

Deluje kot adstringens

Plahtica vsebuje tanin, ki ima adstringentne lastnosti. To pomeni, da lahko plahtico redno uporabljamo in tako izkoristimo tudi njene adstringentne lastnosti. Znanstveni dokaz o adstringentnih lastnostih plahtice sicer ne obstaja, vendar je vredno poskusiti, kajne?

Za zdrave lase

Si od nekdaj želite zdravih in močnih las z naravnim sijajem? Omenili smo že, da je plahtica bogata z antioksidanti, prav to pa potrebujejo naši lasje, da postanejo močni, zdravi in sijoči. Antioksidanti nam namreč pomagajo, da se znebimo prostih radikalov, ki lasnim foliklom preprečijo proizvodnjo zdravih celic, posledica česar so utrujeni in tanki lasje brez sijaja, ki se po vrhu vsega še cepijo.

Pospešuje celjenje ran

Nekateri zeliščarji in alternativni zdravilci že vrsto let uporabljajo plahtico za pospeševanje celjenja kožnih ran, vključno z odrgninami in opeklinami. Rane lahko tako učinkovito zacelimo kar doma – vse, kar potrebujemo, je nekaj listov plahtice, ki jih položimo na površino rane.

Rešitev za menstrualne težave

Plahtici upravičeno pravimo tudi »rastlina za ženske«, saj gre za zelišče, ki nam pomaga lajšati številne zdravstvene težave. Zelo pogosto rastlino uporabljajo ženske v obdobju menopavze, saj pomaga lajšati simptome, ki jo spremljajo. Plahtica vsebuje salicilno kislino, ki nam lahko pomaga pri obvladovanju bolečin na povsem naraven način.

Tudi za vaginalne infekcije

Kadar se ženska sooča z vaginalnimi infekcijami, kot je infekcija s kvasovkami, z belim tokom ali srbečico v predelu nožnice, ji lahko na pomoč priskoči neverjetna plahtica. Pripravimo si lahko poparek iz plahtice, s katerim si redno umivamo okolico nožnice, poparek pa lahko nanesemo tudi na tampon, ki ga vstavimo v nožnico.

Pomoč po porodu

Ljudje so nekoč verjeli, da lahko plahtica s svojo čudežno močjo obnovi deviškost pri ženski. Po listih plahtice še danes posegajo doječe matere, saj nam plahtica pomaga zmanjšati vidne znake poroda, zlasti v predelu dojk in trebuha.

Za zdravje ustne votline

Ste imeli pred kratkim poseg v ustni votlini? Usta spirajte s čajem, pripravljenim iz plahtice, ki izboljša pretok krvi in pospešuje celjenje ran.

Pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov

V sodobnem času smo postali obsedeni s svojim videzom in prav vsi si želimo biti suhi ter tako ustrezati idealom. Plahtica nam pomaga pri hujšanju, a previdno, saj spodbuja apetit. Pomaga nam lahko tudi pri lajšanju prebavnih motenj in bolečin v želodcu.

Kljub temu, da je plahtica več kot dobrodošla pomoč pri ženskih težavah, nikar ne mislite, da je uporaba s strani moških prepovedana!

(Povzetek članka po: https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-ladys-mantle-for-skin-hair-and-health/#gref)

Share on Facebook0
SHARE

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here