Že poznate brahmi?

0
824

Edinstvena lastnost brahmija je njegov neverjeten vpliv na izboljšanje kognitivnih sposobnosti, zmanjšanje stresa in krepitev imunskega sistema.  

Kaj je brahmi?

Brahmi poznamo pod znanstvenim imenom Bacopa monnieri. Rastlina ima zelo pomembno vlogo v ajurvedski medicini, v kateri ima zelo dolgo zgodovino uporabe. Brahmi prepoznamo po zelo mesnatih listih in majhnih, belo obarvanih cvetovih. Je plezoča trajnica, ki izvira iz močvirnih azijskih področij, danes pa se goji tudi ob ribnikih v ZDA. Za razliko od mnogih drugih zelišč spremlja brahmi cela vrsta edinstvenih zdravilnih učinkov, zaradi katerih je izjemno cenjen v različnih kulturah po svetu.

Rastlina vsebuje dragocene alkaloide in triterpenske saponine, pa tudi druge organske in hlapne spojine z močno pozitivnim učinkom na človeško telo. Velikokrat se uporablja kar v sveži obliki in sicer kot dodatek k solatam, prav tako pa se lahko posuši in zmelje ter se tako uporablja v kombinaciji z drugimi dragocenimi zelišči.

Predstavljamo vam nekaj edinstvenih lastnosti te čudovite rastline.

 • Pozitivni učinek na kognitivne sposobnosti.

Ena izmed najbolj cenjenih lastnosti brahmija je njegova edinstvena sposobnost, da spodbudi um, spomin in koncentracijo. V ta namen se že vrsto let uporablja v ajurvedski medicini. Nekatere organske spojine, ki jih vsebuje brahmi, vplivajo na možgane ter tako izboljšajo spomin in koncentracijo.

 • Zdravi kognitivne motnje.

Brahmi je sposoben preprečiti nastanek kognitivnih motenj in lajšati njihove simptome. Pomaga nam lahko pri demenci in Alzheimerjevi bolezni. Raziskave so pokazale, da brahmi spodbuja nastajanje novih nevralnih poti in tako zmanjšuje oksidativni stres v možganih, s čemer ohranja naš um.

 • Lajša anksioznost in stres.

Z žvečenjem listov te dragocene rastline lahko razbremenimo stres in občutek tesnobe. Aktivne sestavine iz brahmija pozitivno vplivajo na hormonsko ravnovesje v telesu, s čemer spodbujajo mirno, sproščeno stanje na naraven način in povsem brez stranskih učinkov.

 • Deluje proti vnetjem.

Z drgnjenjem listov brahmija po prizadetih delih telesa se iz listov sproščajo spojine, ki zmanjšajo oteklino in odpravijo draženje kože. Z zunanjo uporabo brahmija lahko odpravimo tudi vnetja, ki se nahajajo v telesu in jih navzven ne opazimo. Je idealna naravna pomoč za ljudi z artritisom, protinom in drugimi vnetnimi boleznimi.

 • Bogat z antioksidanti.

Antioksidanti so ključnega pomena pri spodbujanju zdravega življenjskega sloga. Našemu telesu pomagajo v boju proti prostim radikalom, ki povzročajo vnetja in s tem tudi kronična obolenja. Prosti radikali so nevarni stranski proizvodi metabolizma, ki povzročijo apoptozo (celično smrt) ali pa mutirajo v rakave celice. Z rednim uživanjem brahmija lahko ohranimo visoko kakovost življenja in zdravo presnovo.

 • Izboljša zdravje dihal.

Če si brahmi privoščimo v obliki čaja ali pa žvečimo njegove liste, pozitivno vplivamo na dihala. V ajurvedi se brahmi tradicionalno uporablja tudi za zdravljenje bronhitisa, prehladov in težav s sinusi. Pomaga nam olajšati izkašljevanje, odstranjuje sluz iz dihal in prinaša hitro olajšanje pri dihanju.

 • Krepi delovanje imunskega sistema.

Ne glede na to, v kakšni obliki jemljemo brahmi, bomo okrepili delovanje svojega imunskega sistema. Zahvala za to gre visoki vsebnosti antioksidantov in drugih dragocenih snovi v brahmiju.

 • Naravna pomoč pri epilepsiji.

Listi brahmija se že tisoče let uporabljajo za zdravljenje epilepsije. Domneva se, da je pozitiven vpliv na epilepsijo posledica učinka brahmija na nevralne poti. Brahmi nam pomaga preprečiti epileptične napade, pa tudi druge oblike duševnih bolezni, vključno z bipolarno motnjo in nevralgijo.

 • Idealen za nego kože.

Če želimo pospešiti celjenje ran na naraven način in jo istočasno razkužiti, bi morali uporabiti sok ali olje, pridelano iz brahmija. Brahmi nam lahko pomaga zmanjšati opaznost brazgotin in hkrati poskrbi za zdravo, gladko kožo. Vsebuje ogromno eteričnih olj.

 • Zviša nivo sladkorja v krvi.

V številnih raziskavah brahmi povezujejo z zvišanimi koncentracijami sladkorja v krvi, zato se lahko uporablja za zdravljenje hipoglikemije pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Omogoča nam, da živimo zdravo in kakovostno življenje.

 • Odpravlja prebavne težave.

Brahmi nam lahko pomaga tudi pri odpravljanju blagih prebavnih motenj in pri zdravljenju razjed na želodcu ali črevesju.

Brahmi v prevodu pomeni »tisto, kar daje vrhunsko znanje«, zato se danes nad njim ne navdušujejo le ajurvedski modreci, temveč tudi posamezniki po vsem svetu. Rastlina ne povzroča nobenih stranskih učinkov, o čemer priča tudi dejstvo, da se v Indiji že več stoletij uporablja za zdravljenje novorojenčkov. »Zelišče vseh zelišč« priporočamo vsem, ki bi želeli ohraniti ali izboljšati kakovost življenja na naraven način.

(Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/brahmi.html)

SHARE

Dodaj odgovor