Pelin – dobrodošla pomoč pri mnogih težavah

0
9

Pelin je vsestransko zelišče, ki ga lahko v naravi srečamo kadarkoli, še posebej ob rekah in vinogradih.

Bi prepoznali pelin?

Pravi pelin se skriva pod znanstvenim imenom Artemisia absinthium. Rastlina je trajnica, ki jo prepoznamo po značilnih, rumeno obarvanih cvetovih (cveti zgodaj spomladi) in pahljačastih listih. Ta zdravilna rastlina v višino doseže tudi do 120 centimetrov in jo zlahka zamenjamo z navadnim pelinom.

Pravi pelin ima dolgo zgodovino uporabe v ljudski medicini, kjer se je uporabljal predvsem zaradi vsebnosti dragocenih grenčnin, ki spodbujajo apetit in so prva pomoč pri težavah s prebavo. Pelin se ni uporabljal zgolj notranje, temveč tudi zunanje. Še posebej koristen je bil pri lajšanju pikov žuželk ter pri zdravljenju kožnih ran in razjed.

Zgodovinarji so prepričani, da so pelin uporabljali že Egipčani, o čemer priča tudi dejstvo, da je bil omenjen v egipčanskih papirusih izpred 3.000 let pred našim štetjem!

Prehranska vrednost pelina NA 100 g

Kalorije 18

Maščobe 1 g

Natrij 10 mg

Kalij 765 mg

Prehranske vlaknine 9 g

Sladkorji 1 g

Beljakovine 5 g

Vitamin A – 53% priporočenih dnevnih potreb

Vitamin C – 22% priporočenih dnevnih potreb

Kalcij – 17% priporočenih dnevnih potreb

Železo – 40% priporočenih dnevnih potreb

Spodbuja apetit in zdravi anoreksijo

Pelin se tradicionalno uporablja kot tonik za stimulacijo apetita, kar je ključnega pomena po preboleli bolezni. Prav tako nam pomaga izboljšati prebavo in izboljšati absorpcijo hranil v črevesju, zato je še posebej pomemben za posameznike, ki trpijo zaradi anoreksije.

Pomaga pri zdravljenju obolenj živčnega sistema

Narkotiki so na slabem glasu, vendar se kljub temu pogosto uporabljajo v medicini. Pelin ima blag narkotični učinek, ki ga je mogoče uporabiti za lajšanje epileptičnih epizod, histeričnih napadov, simptomov stresa in tesnobe ter bolečine, katere vzrok izvira iz živčevja.

Deluje kot naravni repelent

V deževnem obdobju leta predstavljajo veliko težavo komarji – ne toliko pri nas, kot v nekaterih drugih delih sveta, kjer se srečujejo z malarijo. Komarji prenašajo vse več smrtonosnih bolezni. Čeprav je mogoče v lekarnah kupiti repelente, imajo le-ti veliko neželenih stranskih učinkov in niso primerni za otroke. Pelin je povsem naraven in učinkovit repelent brez stranskih učinkov in povsem varen tudi za otroke. Pomaga nam lahko tudi pri okužbah z bolhami.

Močno protimikrobno delovanje

Pelin se je zaradi vsebnosti snovi, ki delujejo proti mikrobom, sposoben boriti proti okužbam z E. coli in salmonelo. Salmonela povzroča približno 1 milijon bolezni, ki se prenašajo s hrano, medtem ko E. coli povzroča prebavne motnje, težave s sečili in pljučnico. Pelin v kombinaciji z nageljnovi žbicami in črnim orehom preprečuje, da bi omenjeni okužbi pri posamezniku dosegli kritično stopnjo.

Zavira rast glivic

Pelin zelo učinkovito zavira rast številnih gliv, vključno s Candido albicans, ki jo je še posebej težko zdraviti in je najpogostejša oblika okužbe s kvasovkami, ki lahko prizadene usta, črevesje in vagino. Pelin je eno najstarejših zdravil za zdravljenje glivičnih okužb, ki se je uporabljalo že mnogo pred razvojem konvencionalne medicine.

Pomaga pri spodbujanju menstrualne krvavitve

Pelin vsebuje snov, ki pomaga spodbujati menstrualno krvavitev, zato je koristen pri preprečevanju nastanka tumorjev na maternici, saj odpravlja neredne menstrualne krvavitve in tako uravnava menstrualni ciklus. Pelin ima tudi kontracepcijske lastnosti, vendar znanstvenikom vse do danes ni uspelo ustvariti ustreznega standardiziranega izvlečka.

Uničuje parazite

Paraziti so zelo pogosta nadloga v sodobnem svetu in večina ljudi se niti ne zaveda, da se sooča z njimi. Jajčeca parazitov se zlahka širijo, zato je okužba zapleten krog, iz katerega ni izhoda. Poleg tega se jajčeca parazitov prenašajo tudi na druge ljudi. Eden najbolj zanesljivih simptomov parazitov v prebavilih je srbečica okrog zadnjika, pojavijo pa se lahko tudi slabost, bolečine v želodcu, povečan apetit ali pomanjkanje apetita in temni kolobarji okrog oči. Pelin nam pomaga pri ubijanju odraslih parazitov in njihovih jajčec.

Pelin vsebuje askorbinsko kislino (vitamin C), karotenoide, flavonoide in druge aktivne spojine, ki so koristne za telo. Poleg tega pelin pomaga preprečiti celične poškodbe, preprečuje prezgodnje staranje in nekatere bolezni. Uživamo ga lahko v obliki čaja, tinkture in prehranskih dopolnil.

Brez dvoma gre za eno najbolj vsestranskih zelišč, ki se je uporabljalo v ljudski medicini.

(Povzetek članka po: https://www.naturalfoodseries.com/11-proven-benefits-wormwood/)

Share on Facebook0

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here