Že poznate brškin?

0
1733

Po lokalnem grškem izročilu so bogovi in boginje bili bitko za lastništvo nad rastlino, imenovano brškin. Moški del božanstva je želel rastlino uporabiti za zdravljenje ranjenih bojevnikov, medtem ko so jo boginje želele uporabiti za vzdrževanje njihove lepote. Na koncu so se dogovorili, da si bodo darove te čudovite rastline delili. Brškin se je izkazal za resnično »super zelišče« za nas – smrtnike.

Brškin domuje v sredozemskem, obalnem območju, kjer krasi skalnat teren s svojimi rožnatimi cvetovi.  Razširil se je po vsem svetu in sicer v regijah s podobnim podnebjem. Z izjemo domačega življenjskega prostora je njegova zdravilna moč slabo poznana.

Brškin je vir labdanuma, aromatične smole, ki je bila uporabljena za pripravo parfumov že v 4. stoletju. S svojim prodornim vonjem balzama in jantarja je brškin že dolgo dragocena sestavina klasičnih dišav.

V Grčiji, še posebej na otoku Kreta, so smolo brškina tradicionalno zbirali s pomočjo kozje črede. Smola se je zbrala na dlaki koz, ki so jih nato ostrigli in dlako segrevali, dokler se smola ni ločila od vode. Ta težaven proces so pozneje nadomestili z bolj sodobnimi metodami za komercialno pridelavo,  kljub temu pa v nekaterih vaseh na Kreti kmetje še naprej zbirajo smolo na način, ki so ga uporabljali že njihovi predniki.

Brškin se danes vse pogosteje uporablja v prehrani in sicer v obliki čaja. V pomoč nam je lahko pri prehladu, angini, kožnih obolenjih, okužbah in revmatizmu. Deluje tudi kot naravni repelent za odganjanje mrčesa.

Znanstvene študije so potrdile vse omenjene zdravilne lastnosti, vključno z njegovo sposobnostjo odpravljanja toksinov iz organizma. Brškin namreč vsebuje veliko količino antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom, ki povzročajo številne bolezni. Vsebuje večje število antioksidantov kot rdeče vino, zeleni čaj in bezeg. Ljudje, ki živijo na Kreti, dosežejo visoko starost, tudi do 100 let, kar ni naključje. Rastlina ima anti-age .

Brškin, ki ga gojijo v južnoevropskih državah je težko ali celo nemogoče primerjati z brškinom, ki ga ročno obirajo na nedotaknjenih gričih Krete. Cistus creticus je vrsta brškina, ki je edinstvena na otoku Kreta, velja pa za eno najbolj zdravilnih rastlin. Vonj varjenja te čudovite rastline spominja na vonj smreke in sladkega kadila.

(Povzetek članka po: https://www.transcendenttea.com/blog/superherbs/cistus-the-olympic-superherb/)

Dodaj odgovor