Zdravljenje s spanjem

0
661

Že od nekdaj je človek ugotavljal dober vpliv spanca na organizem ter skušal delovanje uporabiti terapevtsko.

Dolgo časa so bili taki poskusi brez uspeha, kajti človek ni pomislil na nevarnost zasvojenosti, ki s seboj prinašajo zdravila in narkotiki, pogosto pridobljeni iz opija in njegovih derivatov. Nekateri zdravniki s konca 19. stoletja so skušali ta problem rešiti s hipnozo, ki se izvaja v daljših terapijah vendar so bili rezultati po svetu zelo različni.

Osnovna tehnika sloni v glavnem na dveh polih in je namenjena različnim bolnikom.

Claettova metoda je sestavljena iz osemdnevnega neprekinjenega spanja, ki se imenuje »podaljšana narkoza« in se uporablja le pri hujših manično depresivnih vzrokih bolezni (npr.: nagnjenost k samomoru). Gre za urgentno terapijo ob kateri mora biti ves čas prisotna zdravniška ekipa. Ta metoda se uporablja tudi pri odvajanju od drog, predvsem heroina. V obdobju nekaj ur ko je bolnik buden in ni luciden pogosto omogočijo analitiku ali psihoterapevtu, ki je ob njem, da mu pove globoke vzroke svojih motenj. Da bi se izognili neugodnim platem toksičnega spanca, do katerega pride s pomočjo hipnotikov, so Rusi našli genialno rešitev – metronom, ki v podzavesti pacienta vtisne avtomatizem sprožanja spanca s pomočjo zvoka. Pri tej metodi so spoznali da terapija omogoča memoriziranje najbolj oddaljenih spominov pacienta, ko se zbudi pa kaže tudi altruistična čustva.

Vendar je pomembno povedati da se zdravljenje z spancem uporablja kot dodatek k osnovni terapiji in sama po sebi ne ozdravi človeka.

Glavne indikacije nekontinuiranega zdravljenja s spanjem so vse vrste nevroz, nekatere psihoze, med katerimi najdemo podvajanje osebnosti in suicidarna stanja; poleg teh mentalnih sprememb pa tako zdravljenje na bolnika vpliva tudi organsko in povzroča vnetja živcev, trdovratne glavobole, določene oblike diabetisa, dermatoze, nekatere tuberkuloze, artritis, krvni nadpritisk, rane na prebavilih ter na splošno vse psihosomatske motnje od preprostega čira preko določenih oblik astme do motenj srčnega utripa.

SHARE

Dodaj odgovor