Zdravilne koristi hrustanca morskega psa

0
706

Ogrodje morskega psa je sestavljeno iz hrustanca, ki je oblika vezivnega tkiva.

Prehransko dopolnilo se izdeluje iz posušenega in zmletega hrustanca. Strokovnjaki domnevajo, da ima hrustanec morskega psa številne zdravstvene koristi in se je uporabljal že v rimskem času. Sestavljajo ga proteini, kalcij, kolagen, žveplo in mukopolisaharidi.

Prepričanje, da lahko hrustanec morskega psa zdravi raka izhaja iz knjige dr. Williama Lanea z naslovom Sharks Don’t Get Cancer (morski psi ne dobijo raka) iz leta 1992.

Znanstveni po svetu se s tem mitom ne strinjajo. Po njihovem mnenju lahko morski psi dobijo raka, tudi v hrustancu, vendar gre za redek pojav.

 

Zdravstvene koristi hrustanca morskega psa

Hrustanec morskega psa ima številne koristi za zdravje. Nekatere izmed njih so še vedno v fazi raziskovanja.

 

  • Boj proti raku

Hrustanec morskega psa naj bi vseboval določene snovi, ki zavirajo rast krvnih celic, ki spodbujajo nastanek rakastega obolenja. Pri tem se prekine pretok krvi v tumorju. Rezultat je krčenje rakastega tumorja.

  • Protivnetne lastnosti

Hrustanec morskega psa pripomore k zmanjšanju vnetja in bolečine v sklepih. Znano je, da zmanjša hudo bolečino ali skupno disfunkcijo.

  • Pomoč pri luskavici

Strokovnjaki menijo, da na nastanek luskavice med drugim vpliva tudi nenormalna tvorba kapilar. Hrustanec morskega psa ustavi rast kapilar, zaradi česar se le-te sčasoma zmanjšajo.

  • Imunska podpora

Prehransko dopolnilo iz hrustanca morskega psa je bogato s kalcijem in beljakovinami, zato je učinkovito pri težavah z astmo, ekcemi in hemoroidi.

  • Prebavni sistem

Hrustanec morskega psa zaščiti in obnovi črevesne stene in s tem izboljša njihovo delovanje.

  • Zdravljenje glavkoma

 

Glavkom je resna bolezen, ki prizadene oči in lahko privede do izgube vida zaradi poškodbe vidnega živca. Hrustanec morskega psa ščiti oči tako, da nadzoruje naraščanje tlaka v očeh.

Hrustanec morskega psa postaja z leti vse bolj priljubljeno prehransko dopolnilo. Pred uporabo se posvetujte z osebnim zdravnikom.

(Povzetek članka po: http://www.ibuzzle.com/articles/benefits-of-shark-cartilage.html)

SHARE

Dodaj odgovor