Zakaj vaši stari starši niso potrebovali diete?

0
609

Zdi se da iz generacije v generacijo postajajo ljudje bolj bolni. Toda kljub temu vlada trdi da so izboljšali znanost o prehrani izpred 50 let. Te trditve so daleč od realnosti sodobnega sveta in njegovih populacijskih izkušenj. Naši stari starši, ki so izdelovali  lastno maslo, pili polno kremno mleko, kljub temu še vedno izgledajo zdravo. Kako jim je uspelo? Za predjed so jedli manj, vendar je njihova hrana še vedno bila zdrava in sitna.

 

Povprečna pričakovana življenjska doba in vnos maščob za moške, 1950

Znanost pravi omejitev kalorij poveča življenjsko dobo!

 

Nekaj nasvetov znanega Michaela Pollana:

  • Jejte le hrano ki jo vaša prababica priporoča
  • Plačajte več, jejte manj. Dejstvo je da zdrava prehrana stane več, ker je zrasla in postavljena z ogromno nege.
  • Jejtepredvsemrastline, z uživanjemprehranena rastlinski osnovi, boste lahkoporabiliveliko manjkalorij saj sorastlinska hrana(razensemen) običajno manj”energetsko bogate” kot drugestvari, ki jihlahkojeste.
  • Kuhajte sami in če lahko posadite vrt plus hrana ki ji sami prispevate vam podaljša življenjsko dobo.
  • Jejtekotvsejed. Poskusitedodati novevrste,ne lenova živila, v svojo prehrano. Večja raznolikost hrane ki jo jeste bolj verjetno vaše telo prejme vse prehranske baze

 

Naši stari starši niso porabili ves dan prilepljeni za mizo ali ure ponoči na kavču. Opravljali so razna ročna dela, seveda bila je večja poraba kalorij. Dan današnji problemi so vse večji obiski hitrih prehran McDonald’s. itd.

Zanimivo je da ljudje kljub temu da vidijo da se redijo in redijo še zmeraj hodijo jesti slabo prehrano. Ogromno ljudi bi potrebovali da bi nadziralo prehrano mladih ki zmeraj bolj postajajo nezdravi, debeli, neodporni, obsedeni z hrano.

Zadosti bi bilo če bi zmanjšali te obilne nezdrave obroke in poizkušali z zelenjavo, sadjem v večernih urah kjer sedijo za računalnikom ali telefonom.

Posvetite se zdravi prehrani preden bo prepozno, uživajte tudi v sprehajanju in kakšnem športu z prijatelji. Za svoje zdravje in prehrano morate poskrbeti sami!
Priporočamo vam Mediteransko dieto:

Mediteranska dieta temelji na zdravi, naravni hrani, redni telesni vadbi in aktivnemu življenjskemu slogu. To pomeni, da se na vašem jedilniku ne sme pojavljati »umetna« hrana, polna konzervansov, barvil, itd. Dieta predvideva, da se občasno prekršite s kakšno sladico ali drugo poslastico. Dnevno naj bi zaužili dva glavna obroka in še dva manjša obroka. Mediteranska dieta temelji tudi na rednem gibanju. Na jedilniku te diete naj bi prevladovalo sadje, zelenjava, ribe, olivno olje in ogljikovi hidrati.

SHARE

Dodaj odgovor