Zakaj je krilovo olje boljše od ribjega olja?

0
974

Krilovo olje je pridobljeno iz majhnega planktonskega rakca, ki prihaja iz najčistejših voda Antarktike. Njegova kratka življenjska doba in neokrnjeno okolje potrjujeta, da kril ni (tako kot večina ostale hrane iz morja) onesnažen s toksini. Strokovnjaki trdijo, da bi ga morali uživati vsi, ki želijo izboljšati splošno vitalnost. Olje vsebuje esencialne maščobne kisline, ki jih telo ne more proizvesti samo. Vsebuje tudi fosfolipide in pomemben karotenoid, imenovan astaksantin, ki ga v običajnem ribjem olju ne najdemo.

Prvič je bilo odobreno leta 1999 s strani Združenih držav Amerike (Food and Drug Administration) in sicer kot prehransko dopolnilo. V zadnjih petih letih je priljubljenost krilovega olja narastla zaradi vseh koristi za zdravje, ki nam jih olje nudi.

Zanimivosti:

 • Krilovo olje je kar 48× močnejše od ribjega olja, kar je bilo potrjeno s študijo, opravljeno v letu 2011.
 • Ribje olje je zelo hlapljivo, kar lahko vodi do oksidacije in tvorbe prostih radikalov. Uživanje prostih radikalov še dodatno poveča potrebo po antioksidantih. Ribje olje je po vsebnosti antioksidantov šibkejše od krilovega olja, poleg tega pa je krilovo olje odporno na oksidacijo.

Omega-3 maščobne kisline je potrebno pametno izbirati

Krilovo olje je prava elektrarna omega-3 maščobnih kislin, za katere ste zagotovo že kdaj slišali. Gre za esencialne maščobne kisline, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje vendar pa jih samo ne zna pridelovati. Prav iz tega razloga jih moramo v telo vnašati s prehrano.

Živila, kot so lan, bučna semena in orehi vsebujejo omega-3 maščobne kisline, imenovane ALA (alfa linolenska kislina). Naše telo potrebuje tudi EPA in DHA kislino. Potrebno je omeniti, da se lahko ALA pretvori v DHA, vendar le v približno 5%. EPA in DHA pridobimo predvsem iz živalskih virov, kot so ribe in antarktični kril.

Redno uživanje morske hrane je dober način za oskrbo organizma z zadostnimi količinami EPA in DHA, vendar pa obstajajo tudi določena tveganja – vse večje onesnaževanje oceanov in daljša življenjska doba rib predstavljata tveganje zaradi povečane količine živega srebra v morski hrani. Prav zaradi tega je prehransko dopolnilo krilovega olja popolna rešitev.

Kaj lahko povzroči pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin?

Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin lahko prispeva k prezgodnji smrti, predvsem zaradi nastanka bolezni srca in ožilja.

Omega-3 maščobne kisline so pomembne tudi za preprečevanje nastanka debelosti in sladkorne bolezni tipa 2.

Krilovo olje ali ribje olje?

Tako krilovo olje kot tudi ribje olje vsebujeta EPA in DHA. Vendar pa obstaja bistvena razlika – omega-3 maščobne kisline so v ribjem olju vezane na trigliceride, v krilovem olju pa na fosfolipide, kar omogoča lažjo absorpcijo v prebavilih.

Krilovo olje vsebuje močan karotenoid s številnimi prednostmi za zdravje. Deluje kot naravni lovilec prostih radikalov.

Ali bi lahko uporabljali krilovo olje kot vir hranil dalj časa?

Uporaba krila kot vir hranil je bolj trajnostna od uporabe trske ali lososa. Na svetu je dvakrat več krilov kot ljudi.

Zakaj bi morali uživati krilovo olje?

Krilovo olje je odlično za:

 • Zaščito srca,
 • ohranjanje normalnega vnetnega odziva,
 • podporo možganov,
 • izboljšanje koncentracije in spomina,
 • ohranjanje zdrave ravni holesterola in sladkorja v krvi,
 • preprečevanje zastajanja tekočine v telesu,
 • preprečevanje nihanja razpoloženja,
 • podporo imunskega sistema,
 • zagotavljanje mladostne vitalnosti,
 • spodbujanje zdravega delovanja jeter,
 • spodbujanje zdravja kože in še mnogo več!

Novejše raziskave

Nedavno opravljene raziskave kažejo, da lahko krilovo olje podpira kognitivno zdravje. Omega-3 maščobne kisline v krilovem olju delujejo na zdravje možganov.

Ker so maščobne kisline v krilovem olju vezane na fosfatidilholin jih možganska tkiva absorbirajo lažje kot omega-3 maščobne kisline, vezane na trigliceride, kar velja za ribje olje.

Krilovo olje je odlična podpora za ohranjanje zdravega srca in ožilja.

(Povzetek članka po: https://www.onnit.com/krill-oil/)

SHARE

Dodaj odgovor