Zakaj je kalij tako pomemben?

0
453

Kalij je mineral, ki ga najdemo v velikem številu živil. Je elektrolit, ki vodi električne impulze po celotnem telesu. Zaužijete premalo kalija? Preverite, kaj se zgodi, če našemu telesu primanjkuje tega pomembnega minerala.

Kalij kot mineral sodeluje pri pomembnih telesnih funkcijah:

  • Vzdrževanje krvnega pritiska,
  • vzdrževanje nivoja vode v telesu,
  • omogočanje mišičnih krčev in živčnih impulzov,
  • urejanje prebave,
  • urejanje srčnega ritma,
  • pH ravnovesje (kislost in alkalnost).

Telo ga samo ne more proizvajati, zato je pomembno, da uživamo hrano, ki ga vsebuje. Če zaužijemo premajhne količine kalija, lahko pride do resnih posledic, prav tako pa lahko prevelike količine kalija negativno vplivajo na naše telo.

Normalno raven kalija v telesu vzdržujejo ledvice, ki morajo biti za opravljanje te pomembne funkcije zdrave.

Prehranski viri kalija

Kalij je najenostavneje pridobiti iz živil, ki ga vsebujejo. Bogata s kalijem so naslednja živila:

  • Sadje, kot so marelice, banane, kivi, pomaranče in ananas,
  • zelenjava, kot so zelena, korenje in krompir,
  • pusto meso,
  • žitarice,
  • fižol in oreščki.

Ljudje, ki skrbijo za uživanje zdrave, uravnotežene prehrane, nimajo težav s premajhnimi ravnmi kalija v telesu. V primeru pomanjkanja lahko zdravnik predpiše jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kalij. V primeru hudega pomanjkanja se zdravnik odloči za intravenozno zdravljenje s kalijem.

Kako prepoznamo pomanjkanje?

Pomanjkanju kalija v telesu pravimo hipokalemija. Dejavniki tveganja za njen nastanek so:

  • Bolezni ledvic,
  • prekomerna uporaba diuretikov,
  • prekomerno znojenje, driska in bruhanje,
  • pomanjkanje magnezija,
  • uporaba antibiotikov.

Simptomi hipokalemije so različni glede na to, za kako hudo pomanjkanje gre. Najpogosteje se pojavijo:

  • Izjemna utrujenost,
  • mišični krči in šibkost,
  • nepravilen srčni utrip,
  • zaprtje, slabost in bruhanje.

Hipokalemija je diagnosticirana na podlagi krvnega testa, zdravnik pa se bo morda odločil še za EKG preiskavo.

Predoziranje s kalijem

Preveč kalija v prehrani lahko povzroči hiperkalemijo. Bolezen se redko pojavi pri ljudeh, ki skrbijo za prehranjevanje z uravnoteženo in zdravo prehrano. Dejavniki tveganja za predoziranje so:

  • Uživanje kalijevih prehranskih dopolnil, ne da bi upoštevali navodila za jemanje,
  • bolezni ledvic,
  • pretiravanje s telesno aktivnostjo,
  • zloraba drog,
  • uporaba diuretikov,
  • kemoterapija,
  • sladkorna bolezen,
  • hude opekline.

Najbolj očiten simptom predoziranja s kalijem je pospešen srčni utrip, pri čemer lahko zelo hudi primeri privedejo tudi do smrti.

Posamezniki z blago hiperkalemijo simptomov morda niti ne bodo opazili.

Zdravljenje nenormalnih ravni kalija v telesu

V primeru hipokalemije je prvi ukrep jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kalij. Ti dodatki so zelo učinkoviti, če so ledvice posameznika v dobri formi. V primeru hude hipokalemije je potrebno intravenozno zdravljenje, še posebej, če je prisoten nenormalen srčni utrip.

Blagi primeri hiperkalemije se zdravijo z zdravili na recept, v hudem primeru pa je morda potrebna dializa ledvic.

Pri posamezniku z zdravimi ledvicami najverjetneje ne bo prišlo do motenj v ravneh kalija, zato je preventivno najbolje poskrbeti za zdrave ledvice. V primeru, da opazimo nenavadne simptome, podobne tistim, ki so opisani zgoraj, je smiseln obisk pri zdravniku. Pravočasno odkrivanje in zdravljenje težave je ključnega pomena za preprečevanje nadaljnjih zapletov.

Ker so težave z ravnjo kalija v telesu pogosto posledica uživanja preveč enolične prehrane, bi morali pričeti posegati po pestrih, raznobarvnih in s hranili bogatih živilih.

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/health/potassium#treatment)

Dodaj odgovor