Žajbelj

0
1092

Žajbelj (Salvia Officinalis) ima eno najdaljših zgodovin uporabe kot kulinarična in zdravilna rastlina. Stari Egipčani so ga uporabljali kot zdravilo za neplodnost. Grški zdravnik Dioskurid je poročal, da lahko vodni izvleček žajblja ustavi krvavitev iz rane ali razjede. Za zdravljenje hripavosti in kašlja je predlagal uporabo žajbljevega čaja in soka.

Danes se žajbelj uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih težav. Nekatere izmed njih bomo opisali v nadaljevanju članka. Vabimo vas, da nadaljujete z branjem in spoznate to čudovito zelišče, ki nam ga je podarila mati narava. Pred tem pa preverite tudi nekaj zanimivih dejstev o žajblju.

Ali ste vedeli?

  • Ljudje uporabljamo žajbelj že približno 2.000 let.
  • Ima rahlo pekoč okus.
  • Njegov okus se najbolje ujema z naslednjimi jedmi: fižol, sir, paradižnik in jajce.
  • Toniki iz žajblja lahko spodbujajo rast las in se pogosto uporabljajo za zdravljenje alopecije.
  • V antični Grčiji in Rimu so žajbelj uporabljali kot konzervans za meso, saj ima protibakterijske lastnosti.
  • Je pomemben del tradicionalne kitajske medicine.
  • Sveže stisnjeni sokovi iz listov se lahko uporabljajo za pomirjanje pikov insektov.
  • V kombinaciji z regratom in artičoko spodbuja apetit.
  • Je trajnica.
  • Ima protivnetne lastnosti

V Nemčiji žajbljev čaj že vrsto let uporabljajo lokalno za izpiranje vnetih predelov. Tako izvleček žajblja kot tudi žajbljev čaj in tinkturo lahko uporabimo kot zdravilo za zdravljenje vnetij v ustih in žrelu, pa tudi za zdravljenje gastrointestinalnih težav.

  • Deluje antiseptično in antibakterijsko

V preteklosti so žajbelj uporabljali za zdravljenje okužb žrela, zobnih abscesov, okuženih dlesni in ustnih razjed. Fenolne kisline v žajblju so še posebej učinkovite pri zatiranju bakterije Staphylococcus aureus. Uničuje tudi nekatere glive in kvasovke, kot je Candida albicans. Visoke vsebnosti tanina v žajblju lahko izkoristimo pri zdravljenju diareje.

  • Zmanjšuje napetost mišic

Žajbelj zmanjšuje napetost mišic in se lahko uporablja v primeru astmatičnih napadov. Je odlično sredstvo za odstranjevanje sluzi iz dihalnih poti.

  • Lajša prebavne motnje

Njegove grenke spojine spodbujajo črevesno mobilnost, pretok in delovanje trebušne slinavke ter vplivajo spodbudno na celotno prebavo.

  • Deluje kot relaksant

Uporabimo ga lahko za zdravljenje živčne napetosti, razdražljivosti in omotičnosti.

  • Blaži simptome menopavze

Žajbelj nam lahko pomaga premagovati simptome menopavze, kot so utrujenost, razdražljivost, izčrpanost, oslabelost imunskega sistema, slabši spomin in koncentracija, prav tako pa tudi zmanjšuje tudi potenje, ki se pogosto pojavi v obdobju menopavze.

  • Vpliva na izboljšanje spomina

Žajbelj ima sposobnost, da izboljša delovanje možganov in s tem tudi spomin. Trenutno potekajo raziskave o vplivu žajblja na zdravljenje Alzheimerjeve bolezni.

Kako pripravimo žajbljev čaj?

Postopek priprave žajbljevega čaja je povsem preprost. Skodelico vode segrevamo do vrenja, nato pa dodamo žajbljeve liste. Če uporabljamo sveže liste, dodamo na skodelico vode dve čajni žlički žajblja, če uporabljamo posušene liste pa dodamo žličko žajblja na skodelico vode. Pustimo, da se žajbelj namaka v vodi približno 5 minut, nato pa čaj precedimo. Čaj lahko sladkamo z medom ali pa vanj iztisnemo sok ene rezine limone ali pomaranče. Žajbljev čaj lahko pripravimo tudi z dodajanjem poprove mete ali melise. V poletnih mesecih lahko pripravimo ledeni čaj in sicer tako, da mu dodamo nekaj kock ledu.

Morda ne boste navdušeni nad okusom pripravljenega čaja, vendar pa si velja zapomniti, da gre za dragoceno zelišče, ki nam ponuja številne prednosti za zdravje.

(Povzetek članka po:http://www.herbwisdom.com/herb-sage.html)

SHARE

Dodaj odgovor