Z zdravilno pasijonko nad zdravstvene težave

0
964

Zdravilna pasijonka je plezalka, ki domuje v jugovzhodnih predelih Amerike, danes pa jo gojimo tudi v Evropi. Angleško ime »passion flower« v prevodu pomeni »strastna cvetica«. Svoje ime je dobila po čudovitem videzu, ki pritegne popolnoma vsak pogled. Presenetljiva lepota pa ni edina vrlina te zanimive rastline, ki ima mnoge prednosti za naše zdravje. Zdravilno pasijonko lahko spoznate v tem zanimivem članku.

Nekatere izmed študij so pokazale, da je zdravilna pasijonka pri zdravljenju splošne anksiozne motnje enako uspešna kot sintetična zdravila, namenjena zdravljenju psihičnih motenj.

Kratek opis in zgodovina zdravilne pasijonke

Zdravilno pasijonko prepoznamo po značilni vijolični barvi in oranžnih plodovih. Tisoče let so jo gojili Azteki in Inki, priljubljena pa je postala šele v 18.stoletju.

Rastlina ima v zgodovini verski pomen, saj jo povezujejo s križanjem Jezusa Kristusa.

Leta 1745 je bilo znanih 22 vrst zdravilne pasijonke, danes pa naj bi obstajalo 600 različnih vrst.

Na spodnjem seznamu lahko preverite, pri katerih zdravstvenih tegobah si lahko pomagamo z zdravilno pasijonko.

  • Nadležni simptomi menopavze

Menopavzo prepoznamo po kopici neprijetnih simptomov, ki lahko vplivajo na naše razpoloženje in posledično tudi na splošno zdravje. Povezujemo jo z občutkom tesnobe in depresije, ki je pogosto posledica nizke ravni GABA kisline. Če se težave lotimo s hormonsko terapijo, se lahko soočimo s številnimi neželenimi stranskimi učinki, zaradi česar hormonska terapija pogosto ni najboljši način odpravljanja simptomov menopavze. V številnih študijah pa je bilo dokazano, da lahko zdravilna pasijonka odpravi simptome menopavze, kot so nespečnost, nočno znojenje, depresija, jeza in glavobol, zaradi česar je odlična alternativa običajnemu hormonskemu zdravju.

Zdravilna pasijonka lahko vpliva na povečanje ravni GABA, s čemer se zmanjša aktivnost možganskih celic, ki povzročajo depresijo.

  • Visok krvni tlak

Visok krvni tlak je v zadnjih nekaj letih vse pogostejša težava, s katero se ne soočajo samo starejši ljudje. Nedavno opravljena študija je pokazala, da lahko uživanje 50 mg izvlečka pasijonke na kilogram telesne teže zniža povišan krvni tlak. Raziskovalci verjamejo, da je za to odgovorna edulilna kislina, ki se nahaja v cvetu zdravilne pasijonke.

  • Anksioznost

Anksioznost občutimo kot nervozo ali nelagodje, pojavi pa se lahko tudi občutek strahu in panike. Je zelo pogosta psihična težava. Pri zmanjševanju tesnobe si lahko pomagamo z uporabo zdravilne pasijonke. Rastlina vsebuje mnoge spojine, ki vplivajo na receptorje v možganih, odgovorne za sprostitev. Ker lahko zdravilna pasijonka vpliva na povečanje GABE, je aktivnost možganskih celic, ki sprožijo nastanek anksioznosti zmanjšan, zaradi česar se počutimo bolj sproščeno.

  • ADHD

ADHD poznamo kot hiperaktivnostno motnjo pozornosti, za zdravljenje katere se uporabljajo številna sintetično pripravljena zdravila z mnogimi neželenimi stranskimi učinki. Raziskava je pokazala, da se starši otrok z ADHD vse pogosteje odločajo za naravne načine zdravljenja, ki vključujejo tudi uporabo zdravilne pasijonke. Pri zdravljenju hiperaktivnosti si sicer lahko pomagamo tudi z uporabo rimske kamilice in baldrijana.

  • Inzulin

Z nedavno izvedeno študijo so poskušali ugotoviti vpliv zdravilne pasijonke na raven sladkorja v krvi. Študija je pokazala zmanjšano odpornost proti inzulinu pri sladkornih bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

  • Težave s spanjem

Spanje je ena izmed najpomembnejših telesnih potreb, ki lahko vpliva na naše razpoloženje, pa tudi na celostno zdravje. Pomanjkanje spanja namreč vodi v nastanek zdravstvenih težav. V številnih študijah so želeli raziskovalci ugotoviti vpliv zdravilne pasijonke na spanje. Rezultati študije kažejo, da se z uporabo zdravilne pasijonke zboljša kvaliteta spanja, s kombinacijo zdravilne pasijonke in baldrijana pa naj bi bilo mogoče nespečnost popolnoma odpraviti. Če imate težave s sprostitvijo pred spanjem, si lahko zvečer pripravite tudi čaj iz zdravilne pasijonke.

  • Vnetje

Vnetje je simptom bolezni. Zdravilna pasijonka vsebuje veliko število antioksidantov, ki lahko zmanjšajo vnetja v našem telesu.

Uporaba zdravilne pasijonke

Zdravilna pasijonka je na voljo v obliki čajev, tekočih izvlečkov, tinkture in kapsul. Čaj iz zdravilne pasijonke pripravimo tako, da v skodelico vrele vode potopimo čajno žličko posušene pasijonke in pustimo stati približno 10 minut.

Zdravilno pasijonko lahko dodamo tudi v kopel in si tako privoščimo sprostitev.

(Povzetek članka po: https://draxe.com/passion-flower/)

SHARE

Dodaj odgovor