Z CLA do izgube odvečnih kilogramov

0
435

CLA je konjugirana linolna kislina, za katero strokovnjaki verjamejo, da gre za najnovejši trend na področju izgube odvečnih kilogramov. Ugotovili so namreč, da nam lahko CLA v kombinaciji z uživanjem uravnotežene zdrave prehrane in redno telesno aktivnostjo pomaga odpraviti odvečno maščobo iz telesa, prispevala pa naj bi tudi k povečani mišični masi in boljši telesni vzdržljivosti. Je to le mit, ali je resnica?

CLA povezujemo z omega-6 maščobnimi kislinami, eno od dveh tipov esencialnih maščobnih kislin, ki telesu pomagajo izboljšati metabolizem, okrepiti delovanje imunskega sistema in ohranjati normalno raven holesterola. CLA se nahaja v mlečnih in živalskih maščobah, kot so goveje meso, jagnjetina, polnomastno mleko in jajca, človeško telo pa je samo ne more proizvajati.

Zanimanje za CLA se je pričelo že konec 80. let, ko je Michael W. Pariza, profesor na Oddelku za mikrobiologijo in toksikologijo na Univerzi v Wisconsinu, odkril izolirano sredstvo v ocvrtem hamburgerju, ki je zmanjšalo incidenco raka pri miših. Nekaj let kasneje je njegova ekipa razkrila skrivnostni element: kemično obliko linolne kisline, ki so jo poimenovali konjugirana linolna kislina ali CLA.

Z nadaljnjimi raziskavami so ugotovili, da CLA zmanjša količino maščob v telesu in prispeva k povečanemu mišičnemu tkivu pri ljudeh, ki niso uvedli pozitivne spremembe v svoj prehranjevalni režim. To odkritje je za seboj potegnilo številne študije. V eni izmed njih so potrdili, da CLA dejansko pomaga ljudem pri izgubi odvečnih kilogramov.

Kako CLA deluje?

CLA pomaga telesu učinkoviteje pretvarjati hrano v energijo, zaradi česar lahko v pozitivnem smislu spremeni razmerje med maščobami in mišicami v telesu. Strokovnjaki kljub temu opozarjajo, da je CLA še vedno v fazi raziskovanja, kljub temu, da danes po njej posegajo številni športniki. Potrjeno je, da ima CLA močan zaviralni učinek na kopičenje maščobe v telesu, ni pa potrjen njen vpliv na povečanje mišične mase.

V zadnjih nekaj raziskavah naj bi ugotovili tudi, da ima CLA močan zaviralni učinek na rakava obolenja, a tudi ti rezultati še niso potrjeni. CLA kljub vsemu ostaja priljubljeno prehransko dopolnilo. Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni se skoraj 3 od 4 odraslih ljudi borijo s prekomerno telesno težo ali z debelostjo, pri čemer radi posegajo tudi po prehranskih dopolnilih, ki imajo vpliv na znižanje telesne teže.

CLA iz naravnih virov ali v obliki prehranskega dopolnila?

V večini študij so ugotovili, da bi morala odrasla osebi zaužiti 3.4 g CLA (3.400 mg) dnevno, da bi lahko izkoristila vse prednosti, ki nam jih nudi CLA. Pri tem je potrebno omeniti, da je najbogatejši naravni vir CLA mlečna maščoba, a je v sodobnem času v mlečnih izdelkih in rdečem mesu vsebnost CLA dramatično upadla. V zadnjih 2 desetletjih naj bi se vsebnost CLA v prehranskih virih zmanjšala za kar 80%.

Tudi, če se odločite, da boste vsakodnevno popili večje število kozarcev mleka, verjetno v vaše telo ne boste vnesli dovolj CLA, da bi imeli od tega kakršno koli korist. Spremembe v živinorejski praksi v zadnjih 50. letih so v veliki meri odstranile naravno prisotno CLA iz naše prehrane. Večjo količino CLA so odkrili v mleku krav, ki so se pasle na travniku, manjšo pa pri kravah, hranjenih s fermentiranimi krmili. Pašne krave so imele po podatkih raziskave v mleku kar 500% več CLA.

Iz tega razloga so prehranska dopolnila najbolj zanesljiv, zdrav in varen način vnosa konjugirane linolne kisline v telo, saj so izdelana tako, da vsebujejo specifično ravnotežje biološko aktivnih CLA izomerov (kemičnih spojin). Pri tem je potrebna posebna previdnost, saj vsa prehranska dopolnila s CLA niso enaka. Vsaka blagovna znamka prehranskega dopolnila vsebuje drugačno vrednost aktivne CLA.

Kaj še moram vedeti o jemanju CLA?

Mnogi ljudje so ugotovili, da je prehranska dopolnila s CLA najbolje jemati pred ali po obroki. Pri tem se je potrebno zavedati, da CLA ni nekakšna čarobna droga, saj ne bo izničila slabih prehranjevalnih navad in pomanjkanja telesne vadbe. Gre za kislino, ki nam sicer lahko pomaga pri hujšanju, a bomo za doseganje rezultata morali tudi sami napraviti določene spremembe v življenjskem slogu. CLA je torej še najbolj koristna pri tistih ljudeh, ki jo jemljejo v kombinaciji z redno telesno aktivnostjo in uravnoteženo zdravo prehrano, ne pa tudi pri tistih, ki želijo rezultate doseči izključno z jemanjem prehranskega dopolnila.

(Povzetek članka po: https://experiencelife.com/article/cla-can-this-fatty-acid-help-you-get-thin/)

Dodaj odgovor