Vsestranskost uporabe cedrinega eteričnega olja

0
876

Cedra je rastlina, ki uspeva v hladnem podnebju. Cedrino olje se pridobiva s procesom parne destilacije iz kosov lesa cedre. Glavne sestavine olja so alfa cedren, beta cedren, cedrol, tujopsen in seskviterpeni.

Zdravilne lastnosti cedrinega eteričnega olja

Cedrino olje ima številne zdravilne lastnosti:

 

 • Antiseboroične lastnosti – seboroični ekcem je bolezen, ki jo povzročajo motnje v delovanju žlez lojnic. Posledica tega je povečana proizvodnja sebuma in okužba epidermalnih celic. Koža postane bledo rumene barve in se prične luščiti predvsem po lasišču, obrveh in ušesih. Cedrino eterično olje lahko luščenje kože in zdravi okužbo. Prav tako tudi zmanjšuje rdečico in srbenje.
 • Antiseptične lastnosti – Cedrino olje preprečuje nastanek okužbe ran. Uporablja se lahko kot sestavina antiseptične kreme. Telo brani pred toksini in razbremeni imunski sistem.
 • Protivnetne lastnosti – Študije so bile v večini primerov opravljene na živalih, kljub temu pa so dokazali protivnetne učinke eteričnega olja na artritis. Vnetje sklepov in tkiv, katerega posledica je izčrpavajoča bolečina, lahko zmanjšamo z vdihovanjem eteričnega olja ali z njegovim nanosom na kožo.
 • Antispazmodične lastnosti – Z uporabo cedrinega olja lahko lajšamo skoraj vse vrste krčev, ki vplivajo na dihalni sistem, črevesje, mišice, srce in živce. Ljudje, ki imajo težave s spanjem zaradi nemirnih nog, epileptične napade in astmo si lahko pomagajo s cedrinim oljem.
 • Tonične lastnosti – Cedrino olje se lahko uporablja za pospeševanje prebave, saj tonira  mišice, kožo, živčni sistem, želodec, prebavni sistem in delovanje možganov. Vse to povečuje delovanje ledvic in jeter, kar izboljša splošno zdravje in počutje.
 • Adstringentne lastnosti – Cedrino olje pomaga pri zdravljenju zobobola, krepi dlesni in ščiti zobe pred izpadanjem. Uporablja se lahko za zdravljenje diareje ter za zaščito kože pred bakterijami.
 • Diuretične lastnosti – Cedrino olje lahko pomaga pri debelosti, hipertenziji, revmatizmu, artritisu, protinu, okužbah sečil in kopičenju toksinov v krvi. Povečuje pogostost uriniranja, zato odpravlja odvečno vodo iz telesa.
 • Ekspektorans – Cedrino olje lahko uporabljate za lajšanje kašlja. Odstranjuje sluz iz respiratornega trakta in razbremeni pljuča. Prav tako pomaga pri lajšanju glavobolov, solzenja oči in znakov prehlada. Pripomore k boljšemu spanju, ki je zaradi izkašljevanja pogosto onemogočeno.
 • Insekticid – Cedrino olje odganja komarje in druge insekte na širšem območju okoli hiše.
 • Pomirjevalo – Cedrino olje je odlično pomirjevalo, saj zdravi vnetja, srbenje kože, hkrati pa lajša tudi napetost in anksioznost. Pripomore k nemotenemu spancu.
 • Fungicid – Cedrino olje ima fungicidne lastnosti, kar pomeni, da se lahko uporablja za zdravljenje glivičnih okužb. Telo zaščiti pred zastrupitvijo s hrano.
 • Druge prednosti – Cedrino olje pomaga v boju proti aknam, artritisu, bronhitisu, vnetju mehurja, prhljaju, dermatitisu, stresu in mastni koži.

 

Pozor! Cedrino olje lahko v velikih količinah povzroči draženje kože. Nosečnice se morajo izogibati uporabi olja.

Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-cedar-wood-essential-oil.html

Dodaj odgovor