Vsestranskost eteričnega olja sivke

0
603

Eterično olje sivke pridobivamo s parno destilacijo cvetov sivke. Znano je po svoji sposobnosti odpravljanja živčne napetosti, lajšanja bolečin, dezinfekcije kože, izboljšanja prekrvavitve in zdravljenja težav z dihanjem.

Olje je združljivo s številnimi drugimi eteričnimi olji:

  • cedrovina,
  • bor,
  • muškatna kadulja,
  • geranija,
  • muškatni orešček.

Kratka zgodovina sivke

Ime sivka izhaja iz latinskega glagola »lavare«, ki pomeni »prati« oziroma iz besede »livendulo«, ki pomeni »modrikasto«.

V starem Egiptu so sivko uporabljali za balzamiranje in pripravo kozmetike.  Ko so odprli Tutankamonovo grobnico, so našli kozarce, napolnjene s sivko. Kozarci so bili na nek način simbol kraljevih družin in visokih duhovnikov.

Grki so znanje o sivki prevzeli od Egipčanov.  Grški zdravnik Theophrastus je v 3. stoletju pred našim štetjem pisal o zdravilni lastnosti sivkinega vonja v svoji knjigi » O neprijetnih vonjih«.

Stari Rimljani so sivko poznali po njenih antiseptičnih lastnostih.

Uporaba eteričnega olja sivke

  • Deluje kot repelent. Vonj eteričnega olja sivke je premočan za hrošče, komarje, mušice in molje. Nanesemo ga lahko neposredno na izpostavljene predele kože. Uporabno je tudi po pikih žuželk, saj ima protivnetne lastnosti.
  • Izboljšuje spanje. Eterično olje sivke je alternativa zdravilom za zdravljenje nespečnosti.
  • Deluje na živčni sistem. Ima pomirjujoč vonj, zaradi česar je odlično sredstvo za zdravljenje glavobolov, depresije, živčne napetosti, migrene in čustvenega stresa. Osvežilni vonj zmanjšuje nemir, hkrati pa povečuje duševno aktivnost.
  • Zdravljenje aken. Sivkino eterično olje je eno izmed najboljših eteričnih olj za zdravljenje aken. Gre za neprijetno stanje, ki prizadene predvsem mlade ljudi, ki se soočajo s puberteto. Izjema niso niti odrasli ljudje. Dodajamo ga lahko kremam, namenjenim zdravljenju aken.
  • Lajšanje bolečin. Eterično olje sivke lahko uporabljamo za zmanjševanje različnih bolečin, vključno z mišično bolečino. Redna masaža z oljem lahko sprosti tudi bolečine v sklepih.
  • Pospešuje proizvajanje urina. Deluje stimulativno na proizvodnjo urina, zaradi česar preprečuje nastanek vnetja mehurja.
  • Vpliv na bolezni dihal. Uporabljamo ga lahko za lajšanje bolečin v grlu, gripe, kašlja, astme, zamašenih sinusov, bronhitisa, oslovskega kašlja, laringitisa in tonzilitisa. Obstaja več načinov uporabe, med katerimi sta najprimernejša vdihovanje hlapov in nanašanje na kožo vratu, prsi ali hrbta.
  • Nega las. Eterično olje sivke je učinkovito pri odstranjevanju uši in njihovih gnid. Preprečuje izpadanje las in zdravi prhljaj.
  • Krvni obtok. Olje pospešuje kroženje krvi po telesu. Znižuje krvni tlak in se uporablja za zdravljenje arterijske hipertenzije.
  • Prebava. Koristno je za prebavo, saj spodbuja nastajanje želodčnih sokov in žolča. Zmanjšuje bolečine v trebuhu, kolike, napenjanje, bruhanje in drisko.
  • Imunost. Eterično olje sivke krepi delovanje imunskega sistema. Je kot nalašč za obrambo telesa pred številnimi boleznimi, kot so tuberkuloza, tifus in davica.
  • Nega kože. Uporabljamo ga lahko za zmanjševanje in preprečevanje nastanka gub, zdravljenje luskavice in drugih vnetnih stanj.

(Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-lavender-essential-oil.html)

 

 

SHARE

Dodaj odgovor