Vsestransko olje poprove mete

0
885

Uporaba eteričnih olj je odličen način, da izkoristimo prednosti terapevtskih zelišč in njihovih eteričnih olj. Eno izmed najbolj vsestranskih eteričnih olj je eterično olje poprove mete, ki ga iz rastline pridobivamo s parno destilacijo. Glavna sestavina olja je mentol, ki ima značilen okus, prepoznamo pa ga tudi po občutku hlajenja. Olje vsebuje različne minerale, vitamina A in C ter maščobne kisline. V tem zanimivem članku pa lahko izveste, kako si lahko pomagamo z eteričnim oljem poprove mete.

Olje poprove mete lahko uporabljamo za zdravljenje različnih zdravstvenih težav, primerno pa je tako za zunanjo, kot tudi  za notranjo uporabo. Pogosto ga najdemo v losjonih in mazilih, namenjenih negi kože. Lokalno ga lahko nanesemo za lajšanje bolečine, nego kože ali pa za lajšanje glavobola. V tem primeru nanesemo nekaj kapljic eteričnega olja na notranjo stran zapestja. Pogosto se uporablja v aromaterapiji, saj blagodejno deluje na dihalne poti in pljuča. Notranje ga pogosto uporabljamo za odpravljanje prebavnih motenj.

  • Sindrom razdražljivega črevesa

Ni skrivnost, da lahko eterično olje poprove mete sprosti gladke mišice dihalnih poti, na enak način pa vpliva tudi na gladke mišice v prebavilih. Obstaja veliko različnih sredstev za zdravljenje sindroma razdražljivega črevesa, večina med njimi pa vsebuje prav eterično olje poprove mete, ki je učinkovito pri lajšanju simptomov razdražljivega črevesa. Poleg tega pa je olje precej boljša izbira od zdravil za zdravljenje sindroma razdražljivega črevesja, saj lahko bistveno izboljša kakovost življenja bolnikov in nima neprijetnih stranskih učinkov.

  • Uši

Veliko število eteričnih olj uničuje škodljive organizme. Olje poprove mete ni nobena izjema – učinkovito je proti ušem in komarjem, kar pripisujemo vsebnosti mentola.

  • Bakterije

Eterično olje poprove mete je zaradi vsebnosti kemikalij z antioksidativnim delovanjem strupeno za bakterije, zaradi česar je pogosta sestavina v sredstvih za nego ustne votline. Odpravlja neprijeten zadah, dlesni pa ščiti pred delovanjem bakterij. Koristno je celo pri zdravljenju zobobola.

  • Glivice

Indijski in iranski znanstveniki so dokazali, da ima olje poprove mete potencial za obvladovanje in zdravljenje glivičnih okužb, vključno s kandido. Njihova trditev je podprta z Inštituta za biološke raziskave v Srbiji, kjer so raziskovalci opazili, da se eterično olje poprove mete obnaša kot fungicid (sredstvo proti glivicam). Protiglivične lastnosti olja lahko izkoristimo pri zdravljenju glivičnih okužb nohtov, saj olje glivice odpravi, hkrati pa zmanjšuje možnost ponovnega nastanka okužbe.

(Povzetek članka po: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-of-peppermint-oil/)

V spodnjem videu preverite, kako si lahko pripravite eterično olje poprove mete.

SHARE

Dodaj odgovor