Vsestranska uporaba navadne zobačice

0
2314

Navadna zobačica (Tribulus terrestris) je plevel, ki je že tisočletja znan po svojih efektih, saj deluje kot naravni afrodiziak. Uporablja se tudi za zdravljenje erektilne disfunkcije pri moških. Ima dolgo zgodovino uporabe v kitajski medicini in indijski ajurvedski praksi. Pogosto jo uporabljajo bodybuilderji za obnovitev ravni testosterona v telesu.

 

O rastlini

Navadna zobačica je nizko rastoča rastlina z majhnimi rumenimi cvetovi. Njena rast je značilna za področja s toplim podnebjem, uspeva pa lahko v puščavah in drugih slabih rastnih razmerah. Zrela semena so tako ostra, da lahko preluknjajo čevlje in celo kolesarske pnevmatike. Zato je dobila imena, kot so: hudičev trn, hudičeva trava in kozja glava. Semena ohranijo svojo učinkovitost več let. Aktivne sestavine  v navadni zobačici so saponini, flavonoidi, alkaloidi, glikozidi in lignin amidi.

 

Navadna zobačica v povezavi s testosteronom

V nekaterih študijah, ki so bile opravljene na živalih, so ugotovili, da je kot prehransko dopolnilo povečala raven testosterona ter spolni nagon in učinkovitost. Danes jo športniki uporabljajo za povečanje moči in mišične mase, uporablja pa se tudi za izboljšanje spolnosti pri moških in ženskah. Domneva se, da poveča proizvodnjo sperme pri moških in proizvodnjo jajčec pri ženskah.

 

Ostali zdravilni učinki navadne zobačice

  • Navadna zobačica je primerna za uporabo pri nekaterih boleznih srca in stanjih, kot so angina pektoris, visok krvni tlak, visok holesterol, slabokrvnost in slabši pretok krvi.
  • Lajša zaprtje in napenjanje.
  • V kitajski medicini se uporablja kot tonik za jetra v primeru zastrupitev s hrano in prenajedanja.
  • V ajurvedski praksi jo uporabljajo kot diuretik, za zdravljenje sečil in spolovil.
  • Uporablja se kot pomoč pri zdravljenju ledvičnih kamnov.
  • Uporablja se za zdravljenje težav s kožo, kot so alergije, ekcemi in luskavica.

 

Načini uporabe navadne zobačice

Uporabljajo se lahko vsi deli rastline. Večina pripravkov temelji na koreninah in semenih navadne zobačice. Korenine in semena lahko posušimo in jih uporabljamo v prahu oziroma kapsuli, uporabimo pa jih lahko tudi za pripravo čaja. Pripravimo lahko tinkture in kreme za zunanjo uporabo. Odmerki so odvisni od stanja, ki ga zdravimo. Uporaba ni primerna za nosečnice in doječe matere.

 

Neželeni stranski učinki

Navadna zobačica lahko povzroči želodčne težave, vendar jih lahko preprečimo, če jo jemljemo skupaj s hrano. Lahko tudi poveča velikost prostate, zato je moški s povečano prostato ne smejo uporabljati. Odsvetuje se tudi ženskam,  ki so prebolele raka na dojkah ali maternici.

 

Navadna zobačica vsebuje  luteinizirajoči hormon (LH). To je hormon, ki uravnava telesno proizvodnjo testosterona. Testosteron je odgovoren za vzdržljivost, energijo in regeneracijo mišic.

(Povzetek članka po: http://www.herbwisdom.com/herb-tribulus-terrestris.html)

 

Dodaj odgovor