Vsestranska kreša

0
573

Kreša je hitro rastoče zelišče, ki izvira iz Perzije. Zdravilne lastnosti kreše so že stoletja znane v Indiji in Evropi, zato smo se odločili, da krešo predstavimo tudi vam.

Opis rastline:
Kreša je pokončna trajnica, ki v višino zraste do 60. Raste ob cesti, v puščavah, na gorskih travnikih in vrtovih. Cvetovi so čudovite, rožnate barve, razprejo pa se od junija do avgusta. Vse od antičnih časov predstavlja kreša pomemben del človeške prehrane. Stebla, listi in semena kreše se lahko uporabijo za pripravo okusnih jedi. Ta kulinarična in zdravilna rastlina ima zelo prijeten okus.

Zdravilne lastnosti kreše

  • Zdravje srca in ožilja

Raziskave kažejo, da vitamin C pomaga pri vzdrževanju zdravja srca in ožilja, zato je dodajanje kreše v vsakodnevno prehrano odličen način, s pomočjo katerega se lahko zaščitimo pred razvojem bolezni srca in ožilja. kreša vsebuje tudi vitamin K, ki je prav tako koristen za naše srce in ožilje.

  • Koristna tudi za doječe matere

Redno uživanje kreše spodbudi mlečne žleze, da pričnejo proizvajati mleko. Poleg tega je zaradi visokih vsebnosti beljakovin in železa kreša idealen dodatek k prehrani doječe matere v obdobju po porodu.

  • Odpravlja vnetja

Kreša vsebuje velike količine vitamina A, odgovorne za nevtraliziranje prostih radikalov v telesu, ki povzročajo poškodbe celic in tkiv. Vitamin A preprečuje prekomerno aktivnost telesnih celic. Ko imunski sistem prekomerno reagira na beljakovine, to povzroči nastanek alergije, ki jo spremlja tudi vnetje. Vnos vitamina A lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek nekaterih vrst alergij na hrano, saj pomaga preprečevati prekomerno reakcijo imunskega sistema. Vnetje je lahko odgovorno za nastanek nevrodegenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in Parkinsonova bolezen.

  • Preprečevanje osteoporoze

Mangan, ki ga vsebuje tudi kreša, povezujemo z zmanjšanim tveganjem za nastanek osteoporoze in sindroma osteoartritisa, ker je bistveni mineralni dodatek, ki dokazano prispeva k gostoti kosti in celotni mineralni gostoti.

  • Zaščita živčnega sistema

Vitamin B2, ki ga najdemo v kreši, lahko pomaga pri zdravljenju številnih težav z živčnim sistemom, kot so Alzheimerjeva bolezen, otrplost, multipla skleroza, epilepsija in anksioznost. Strokovnjaki menijo, da je vitamin B2 (riboflavin), kadar se uporablja skupaj z vitaminom B6, učinkovit pri blaženju simptomov sindroma karpalnega kanala.

  • Nosečnost

Napake nevralne cevi so ena od pogostih napak pri rojstvu, ki so posledica pomanjkanja vitamina B9. Uživanje vitamina B9 učinkovito izboljšuje možnosti, da bi nosečnica rodila zdravega, srečnega otroka. Vitamin B9 vsebuje tudi kreša.

  • Anemija

Kreša vsebuje tudi vitamin B6, ki je potreben za nastajanje hemoglobina v krvi. Ko telo ne proizvaja dovolj rdečih krvnih celic, lahko pride do anemije, ki povzroča simptome, kot so utrujenost, bledica in pomanjkanje apetita. Raziskave kažejo, da lahko uživanje vitamina B6 pomaga zmanjšati simptome anemije in v nekaterih primerih celo preprečiti njen nastanek.

Tradicionalni načini uporabe kreše

  • Kreša je odlično naravno sredstvo za zdravo kri, odpravljanje otroškega kašlja, prebujanje želje po spolnosti, zmanjševanje brazgotin in peg ter zdravljenje driske.
  • Uporablja se lahko za zdravljenje vnetij, kožnih okužb in aken, deluje pa tudi kot čistilec krvi in diuretik.
  • Kreša spodbuja krčenje maternice, kar je še ena izmed njenih prednosti za ženske v poporodnem obdobju.

 

(Povzetek članka po: https://www.healthbenefitstimes.com/garden-cress/)

SHARE

Dodaj odgovor