Vse, kar morate vedeti o indijskem trpotcu

5
4499

Indijski trpotec ali psyllium izvira iz Indije in Irana. Uporabni del rastline so lupine semen. Rastlina je trajnica, ki raste tudi v hladnih, suhih podnebjih. Že stoletja se uporablja v kitajski, evropski in indijski medicini.

 

Uporaba indijskega trpotca

Indijski trpotec se je sprva uporabljal kot odvajalo. Lupine indijskega trpotca vsebujejo več topnih vlaknin kot semena in so pogosteje uporabljene.

Pri uživanju indijskega trpotca je  zelo pomembno, kateri del uživamo – lupine ali semena.

V kolikor gre za semena, je priporočljiv odmerek za starejše od 12 let med 2,5 g in 40 g dnevno (ne več kot 13 g na samostojni odmerek), za otroke v starosti od 6 do 12 let pa med 1,5 g in 25 g dnevno (ne več kot 8 g na samostojni odmerek).

Pri uporabi lupin je priporočljiv odmerek za starejše od 12 let med 2,5 g in 30 g na dan (ne več kot 8 g na samostojni odmerek) in za otroke, stare od 6 do 12 let med 1,25 g in 15 g dnevno (ne več kot 4 g na samostojni odmerek).

Ob uživanju indijskega trpotca je izredno pomembno pitje tekočine, kot je opisano v samih navodilih za pripravo zdravila. Vsak gram je potrebno zmešati z 30 ml tekočine (voda, mleko, sadni sok). Ob pripravi zdravila se izogibajte vdihovanju praška za pripravo, saj lahko sproži alergijske reakcije. Učinke uporabe boste opazili približno 3 ure po uporabi, lahko pa tudi po treh dneh.

Indijski trpotec je potrebno zaužiti 2 uri pred ali po jemanju drugih zdravil.

 

Indikacije za uporabo indijskega trpotca

Indijski trpotec se najpogosteje uporablja ob pojavu gastrointestinalnih simptomov, kot so zaprtje, hemoroidi, analna razpoka, diareja in sindrom razdražljivega črevesja. Uporablja se tudi za zniževanje holesterola in krvnega pritiska.

Obstajajo znanstveni dokazi, da indijski trpotec deluje kot odvajalo in je učinkovit pri zdravljenju zaprtja in hemoroidov. Učinkovitost zdravila pri drugih zdravstvenih težavah še ni dokazana, zato bo potrebno opraviti nadaljnje študije.

 

Na kaj morate biti pozorni?

Izdelke iz indijskega trpotca so osebe dobro prenašale, v kolikor so se držale navodil za uporabo in zadostnega vnosa vode. Glavni stranski učinki so povezani z motnjami v želodcu, napenjanjem, bolečinami v trebuhu, slabostjo, bruhanjem in s kožnimi izpuščaji.

 

Z zdravnikom se o jemanju indijskega trpotca posvetujte v naslednjih primerih:

 • Če jemljete zdravila, ki lahko upočasnijo črevesno gibanje (opioidi),
 • imate bolezen požiralnika,
 • imate zaporo črevesja,
 • ste nedavno imeli operacijo v trebuhu,
 • imate trdo blato,
 • imate vnetje črevesja,
 • se pojavijo simptomi, kot so slabost, bruhanje, vročina ali bolečine v trebuhu.

V kolikor se ne boste držali navodil glede pitja tekočine, lahko indijski trpotec nabrekne in povzroči obstrukcije črevesja.

Sladkorni bolniki lahko izdelke iz indijskega trpotca uporabljajo le z veliko mero previdnosti, saj lahko zniža krvni sladkor. Prav tako lahko precej zniža krvni tlak, na kar morajo biti pozorne predvsem osebe z nizkim krvnim tlakom.

 

Indijskega trpotca ne smete uporabljati, če imate:

 • nenadne spremembe v vzorcih gibanja črevesja, ki trajajo več kot 2 tedna,
 • kolorektalni rak,
 • sladkorno bolezen s težjim nadzorom ravni sladkorja v krvi,
 • težave pri požiranju,
 • rektalne krvavitve.

Povzetek članka po: https://www.costcopharmacy.ca/HealthCentre.aspx?TableID=39&ItemID=118&channel_id=41&section_id=1413

5 COMMENTS

  • Pozdravljena ga. Marija,
   zadevo je vredno poskusiti, saj je povsem naravna. V kolikor pa traja res veliko časa, pa vam močno svetujemo obisk pri zdravniku, da ne pride do kakšnih zapletov.
   Lep pozdrav, Anja

 1. Pozdravljeni,

  pred dvema tedna sem nehal uživati trpotčevo seme, istočasno sem zaradi bolečin v grlu občutno preveč zaužil lekadola (combo), po nekaj dneh se mi je pojavila srbeča in pikajoča koža, čez dan bolj čutna ponoči nič. Ali je možno, da so simptomi posledica tega, uživanja zdravila in trpotca?

  • Pozdravljeni,

   močno dvomim, da bi bila lahko zgoraj opisana kombinacija kriva za vaše simptome.
   Glede na opisano in sezonski čas imate najverjetneje kakšno alergijo, katera je lahko posledica uporabe nove kozmetike, čistil ali cvetnega prahu, ki ga je trenutno veliko v zraku.

   Lep pozdrav Marina

 2. Indiski trpotec uporabljam za boljso prebavo,proti zaprtju in driski. Zelo fino se obnese. Stranskih ucinkov ni. Vlaknine telo potrebuje. Lp Stefan

Dodaj odgovor