Vse, kar morate vedeti o divji ščetici

3
6346

Divja ščetica je aromatična rastlina, ki cveti enkrat na dve leti. Rastlina izvira iz Evrope. Ima široko steblo, ki zraste v višino treh do šestih metrov. Trnovi listi so različnih oblik, od suličastih, pa vse do podolgovatih. Divja ščetica cveti v času med julijem in oktobrom. Cvetovi so vijolične barve in nekoliko spominjajo na cvetove sivke.

 

Ena rastlina lahko proizvede tudi do 2000 semen. Raste na odprtih območjih, kjer je dovolj svetlobe. Včasih jo lahko najdemo tudi v divjini, savanah, prerijah, travnikih, ob cestah, odlagališčih in globoko prizadetih območjih. Listi, ki rastejo v zgornjem delu rastline imajo obliko sklede, v kateri se ob deževju nabira voda.

Včasih so ljudje verjeli, da ima ta voda sposobnost omiliti razdraženost oči in so jo uporabljali za pripravo kozmetike za obraz. Znameniti zdravnik v antični Grčiji je verjel, da ima koren divje ščetice čistilne lastnosti in je priporočal uporabo prevretka korenine za zdravljenje bradavic in fistul. Drugi zdravniki so jo priporočali za zdravljenje zlatenice, imela pa naj bi tudi diuretični učinek. Čaj divje ščetice naj bi povečal apetit.

 

Uporaba divje ščetice

Divja ščetica ima diuretični učinek, spodbuja znojenje in zmanjšuje napetost v želodcu. Primerna je tudi za uporabo pri razstrupljanju telesa, saj olajša čiščenje telesa, pomaga telesu da se znebi toksinov in povečuje prebavo. Deluje tudi kot adstringent je primerna za uporabo pri težavah z diarejo. Izboljšuje apetit in ima zdravilni učinek na jetra. Koristna je pri zdravljenju zlatenice in težav, povezanih z žolčnikom. Korenine divje ščetice izkopamo v začetku jeseni in jih posušimo.

Divja ščetica se dandanes najpogosteje uporablja za zdravljenje fistul, bradavic in ran,  ki jih povzroča rak. Čaj, pripravljen iz listov te rastline lahko uporabljamo v boju proti nadležnim aknam. Rastlina se uporablja za pripravo homeopatskega zdravila za zdravljenje kožnih bolezni.

 

Ste vedeli? 

Iz posušenih listov divje ščetice pridobivajo modro barvilo, ki se pogosto uporablja kot nadomestek za indigo. Barvilo je topno v vodi.

(Povzetek članka po: http:/www.herbs2000.com/herbs/herbs_teasel.htm)

3 COMMENTS

  1. Gospa ali gospodična Marina napišite da naj pijejo brusnice čaj 3 deci in se bodo rešili pred rakom vedno pomaga spijem pol litra vina in če me drugi dan boli vzamem brusnice in mi takoj pomaga v eni uri sem zdrav.

  2. Pozdravljeni,lahko potrdim da toje edino zdravilo za bolerijo.
    Minalo leto mije pičil klop in eno leto pijem divlja štetica in se poćutim
    super.

Dodaj odgovor