Vražji krempelj za odpravljanje bolečin

0
2129

Vražji krempelj je rastlina, ki izvira iz Južne Amerike. Ime je dobil po kavljih, ki so prisotni na površini njegovih plodov. V zgodovini so rastlino uporabljali za zdravljenje bolečin, zvišane telesne temperature in malarije, kot tudi pri težavah z ledvicami in z jetri. Vas zanima, pri katerih težavah si lahko pomagamo z vražjim krempljem? Vabljeni k prebiranju članka.

Vražji krempelj je listnata trajnica z razvejanim sistemom poganjkov in korenin. Sekundarne korenine so znane kot gomolji, rastejo pa iz primarnih korenin. Korenine in gomolji so tisti deli rastline, ki se uporabljajo pri izdelavi zdravil. Rastlina je brez vonja, ima pa zelo grenak okus.

Rastlino v jugovzhodni Afriki uporabljajo že stoletja, medtem ko je bila Evropi predstavljena šele v začetku dvajsetega stoletja. V Evropi se posušene korenine tradicionalno uporabljajo za lajšanje bolečin in vnetij, kot stimulans za apetit in za lajšanje prebavnih motenj.

Večina opravljenih raziskav se je osredotočila na protivnetne in analgetične učinke vražjega kremplja, ki omogočajo olajšanje v primeru vnetij in bolečin v različnih predelih telesa. Vražji krempelj je lahko odlična alternativa močnim zdravilom na recept, na katera se danes zanašajo številni bolniki.

  • Lajšanje bolečine

Če ste eden izmed milijon ljudi, ki trpijo zaradi stalne mišične bolečine, potem preberite. Nedavne študije prinašajo dokaze, da je vražji krempelj varna in naravna alternativa sodobnim zdravilom pri bolečini.

Raziskave kažejo, da lahko vražji krempelj lajša bolečine v spodnjem delu hrbta, v vratu in ramenskem obroču. 63 ljudi z različnimi stopnjami bolečine v hrbtu, bolečine v rami in vratu je sodelovalo v poskusu za analizo učinkov vražjega kremplja. Subjekti, ki so bili zdravljeni z dnevnim odmerkom standardiziranega izvlečka vražjega kremplja za obdobje 4 tednov, so doživeli olajšanje bolečine.

Druga večja študija je bila opravljena s sodelovanjem 197 odraslih s kronično bolečino v spodnjem delu hrbta. Ljudje, ki so uživali izvleček vražjega kremplja v obdobju enega meseca, so doživeli znatno zmanjšanje bolečine in imeli manjšo potrebo po uporabi zdravil proti bolečinam.

  • Lajšanje simptomov artritisa

Vražji krempelj so ljudje uporabljali za zdravljenje artritisa že odkar so ga v Afriki odkrili zgodnji evropski kolonisti. Veliko število študij je pokazalo, da lahko jemanje izvlečka vražjega kremplja v obdobju dveh ali treh mesecev pri bolnikih z artritisom vpliva na zmanjšanje bolečine in povečanje mobilnosti.

V eni izmed študij so bili učinki vražjega kremplja primerjani s priljubljenimi evropskimi zdravili za lajšanje bolečin. Študija, v kateri je sodelovalo 122 udeležencev, je ugotovila, da so tisti, ki so bili zdravljeni z vražjim krempljem, doživeli podobne učinke kot tisti, ki so za lajšanje bolečine jemali sintetična zdravila.

Prav tako je bila opravljena tudi študija učinkovitosti vražjega kremplja v primeru artritisa. Krema z vsebnostjo vražjega kremplja se je izkazala za učinkovito pri lajšanju bolečine v sklepih in drugih simptomov artritisa.

  • Lajšanje prebavnih težav

Vražji krempelj se uporablja kot pomoč pri zdravljenju številnih prebavnih težav. Tradicionalno je bil uporabljen kot stimulans za prebavo. Prav tako se uporablja za vzdrževanje oziroma spodbujanje celotnega prebavnega zdravja in tudi za lajšanje simptomov, kot so prebavne motnje, zgaga in želodčne težave.

  • Za lepo kožo

Vražji krempelj se tradicionalno uporablja za obravnavo številnih težav s kožo, kot so rane in vnetja. Prav tako se lahko nanaša lokalno kot pomoč pri zdravljenju manjših ran in modric. Mnogi ljudje lokalno uporabljajo kremo iz vražjega kremplja, da bi olajšali mišično in sklepno vnetje ter bolečino, ki jo povzročata artritis in protin.

Kako jemati vražji krempelj?

Vražji krempelj je na tržišču na voljo v obliki tekočega izvlečka, v obliki tinkture, kot tableta ali kapsula. Prav tako je na voljo v obliki kreme za zdravljenje različnih težav s kožo in odpravljanje mišičnih bolečin. Redkejša oblika je čaj, pripravljen iz listov vražjega kremplja.

(Povzetek članka po: https://healthyfocus.org/benefits-of-devils-claw/)

SHARE

Dodaj odgovor