Vitamin D je preventiva za naše zdravje!

0
444

Izpostavljenost sončni svetlobi je najbolj naraven in učinkovit način pridobivanja vitamina D. Zagotovitev zadostne količine vitamina D, ustrezna prehrana in dieta so postali najpomembnejši preventivni dejavniki za ohranitev zdravja. Na stotine študij povezuje pomanjkanje vitamina D z nastankom raka, bolezni srca, osteoporoze, multiple skleroze in drugih bolezni.


Dejstva

  • 90 % vitamina D dobimo z izpostavljenostjo sončni svetlobi.
  • Vitamin D vsebujejo tudi nekatera živila, kot je polnomastno mleko. Mleko v osnovi ne vsebuje vitamina D, kar pomeni, da je mleku dodan v obliki prehranskega dopolnila.
  • Prehranska dopolnila z vitaminom D niso učinkovit način pridobivanja vitamina D. Proizvodnjo tega vitamina lahko sproži le zadostna izpostavljenost sončnim žarkom.
  • Medtem ko prekomerna izpostavljenost soncu predstavlja tveganje, kozmetična industrija za nego kože zavaja javnost v prepričanje, da je vsaka izpostavljenost UV žarkom škodljiva. Z nobeno raziskavo niso dokazali, da je optimalna izpostavljenost soncu škodljiva zdravju.
  • Ljudje dandanes preživimo manj časa na soncu, kot smo ga preživeli kadarkoli v zgodovini človeštva – zaradi tega več kot 1 milijon ljudi po vsem svetu trpi zaradi pomanjkanja vitamina D.


Sončna svetloba je najboljši in edini vir vitamina D. Uživanje prehranskih dopolnil z vitaminom D lahko povzroči povečano proizvodnjo kalcija.


(Povzetek članka po: 
http://www.sunshinevitamin.org/)

SHARE

Dodaj odgovor