Vitamin B12 – za kaj ga naše telo potrebuje?

0
723

Zagotavljanje ustrezne količine vitamina B12 ima velik pomen pri ohranjanju celostnega zdravja. Če se sprašujete, kako lahko v svoje  prehranjevanje vključite večje količine vitamina B12, preverite naš seznam živil, ki ga vsebujejo.

Preventivno delovanje vitamina B12

Vitamin B12 nas lahko zaščiti pred nastankom nekaterih vrst raka, prav tako pa nam lahko pomaga tudi pri zdravljenju raka. Z njim si lahko pomagamo pri zdravljenju raka prostate, pljuč, prsnega koša in raka debelega črevesa. Gre za ene izmed najpogostejših in najbolj smrtonosnih  vrst raka.

Ščiti nas pred srčnimi boleznimi. Srčne bolezni so najpogostejši povzročitelji prezgodnje smrti, zato vam svetujemo, da pričnete nadzorovati vnesene količine vitamina B12 v telo. Dokazano je, da ljudje s srčnimi boleznimi trpijo zaradi pomanjkanja vitamina B12, ki prinaša prednosti za cel kardiovaskularni sistem. Ker je srce eden izmed naših najpomembnejših organov, je pomembno, da dobro skrbimo zanj.

Vitamin B12 pomaga preprečiti Alzheimerjevo bolezen – uporabljamo ga lahko kot pomoč pri zdravljenju in tudi preprečevanju nastanka Alzheimerjeve bolezni. Če imate družinsko zgodovino Alzheimerjeve bolezni ali ste zaskrbljeni, da bi se v prihodnjih letih soočili z njo, je odlična rešitev, da začnete uživati več živil, ki vsebujejo veliko količino vitamina B12.

Splošno zdravje in dobro počutje

Vitamin B12 poveča raven energije – če ste v zadnjem času pogosto utrujeni, se morda soočate s pomanjkanjem vitamina B12. B kompleks je namreč ključnega pomena za vzdrževanje in ohranjanje energije, zaradi česar je pogosto tudi sestavina energijskih pijač. Kljub temu pa je bolje, da ga poskušate v telo vnesti s prehrano.

Zmanjšuje depresijo – mnogi vitamini, vključno z vitaminom D, pomagajo pri odpravljanju depresije.

B12 sodeluje pri presnovi beljakovin.

Prav tako sodeluje pri popravljanju kožnih celic ter ohranja kožo lepo in napeto. Pomaga nam lahko pri odpravljanju aken in težav s suho kožo. Podobno vpliva tudi na lase in nohte, ki postanejo močnejši in sijoči.

Kaj se zgodi, če v telo vnesemo premajhne količine vitamina B12?

Zelo nizek vnos vitamina B12 lahko povzroči nastanek anemije in poškodbe živčnega sistema. Edini zanesljivi veganski viri vitamina B12 so sojini in žitni izdelki  ter prehranski dodatki. Večje tveganje za nastanek pomanjkanja vitamina B12 je značilno za vegane in vegetarijance.

Kako se lahko izognemo pomanjkanju vitamina B12?

  • Uživajte hrano, bogato z vitaminom B12 dva ali trikrat dnevno,
  • ALI vzemite en dodatek vitamina B12 vsak dan, ki zagotavlja vsaj 10 mikrogramov vitamina,
  • ALI vzemite tedenski dodatek vitamina B12, ki zagotavlja najmanj 2000 mikrogramov vitamina,
  • če se zanašate na z vitaminom obogatena živila, pazljivo preverite oznake, da se prepričate, ali vsebujejo dovolj  vitamina B12. Na primer, če rastlinsko mleko vsebuje 1 mikrogram na porcijo in zaužijete tri obroke dnevno, boste telesu zagotovili normalno količino vitamina.

Katera živila vsebujejo velike količine vitamina B12?

  • Goveja jetra,
  • sardine,
  • atlantska skuša,
  • jagnjetina,
  • losos,
  • kvas,
  • feta sir,
  • goveje meso,
  • sir,
  • jajca.

(Povzetek članka po: https://bembu.com/vitamin-b12-benefits/)

SHARE

Dodaj odgovor