Vas pestijo utrujene noge?

0
1031

Utrujene noge so eden izmed simptomov pomanjkanja kalija, kar imenujemo tudi hipokaliemija.

Hipokaliemija ni povezana s premajhnim vnosom kalija v telo. Vzrok za to stanje je pretirana izguba kalija z izločanjem iz prebavnega trakta ali z urinom. Povzroči jo lahko kronična ledvična odpoved, primarni aldosteronizem in motnje malabsorpcije, kot so vnetna črevesna bolezen, kolitis ali Chronova bolezen. Nizke vrednosti kalija se lahko pojavijo tudi pri osebah z motnjami hranjenja in pri tistih, ki jemljejo odvajala ali diuretike, lahko pa je tudi stranski učinek močne diareje ali bruhanja.


Drugi simptomi hipokaliemije
Poleg utrujenih nog se lahko pojavijo šibkost, mišični krči, zaprtje in motnje srčnega ritma. Za ugotavljanje natančne diagnoze bo zdravnik opravil krvne preiskave. Normalne vrednosti kalija v krvi so 3,6 – 4,8 miliekvivalentov na liter krvi – vrednost pod 2,5 mmol/L krvi je lahko smrtno nevarna.


Zdravljenje
Zdravljenje stanja, ki je povzročilo hipokaliemijo bi moralo normalizirati tudi vrednosti kalija v krvi. Potrebno je spremeniti odmerke zdravil, ki morda povzročajo nizke vrednosti kalija. Če jemljete diuretike ali odvajala, se morate o tem pogovoriti z osebnim zdravnikom. Starejši ljudje lahko imajo težave z vrednostmi kalija zaradi protivnetnih zdravil. Morda si boste morali vzeti nekaj časa za počitek, dokler se stanje ne normalizira.


Bolje preprečevati kot zdraviti
Čeprav je pojav hipokaliemije zaradi napačne prehrane razmeroma redek, je priporočljivo uživati s kalijem bogato prehrano in  tako preprečevati omenjeno stanje. Uživanje uravnotežene prehrane, bogate z vitamini in minerali, pomaga telesu pridobiti dovolj energije za normalno delovanje. S kalijem bogata živila so banane, citrusi, avokado, melone, paradižnik, rozine, hruške, krompir, papaja, fižol in nekatere vrste mesa ter rib. Dodatke kalija (razen multivitaminske dodatke) lahko uživate le, če vam je tako naročil zdravnik.

(Povzetek članka po: http://www.livestrong.com/article/492595-low-potassium-fatigue-tired-legs/)

SHARE

Dodaj odgovor