Vam primanjkuje vitamina C?

0
690

Zagotovo poznate šipek. Pravimo mu tudi »divja vrtnica«. Gre za okrasno rastlino, katere čudoviti rdeči plodovi nase pritegnejo tudi ptice. Razširjen je po vsej Evropi, Severni Afriki in nekaterih območjih Azije. Plodovi šipka se obirajo jeseni.


Uporaba šipka je vsestranska, izhaja pa iz njegove visoke vsebnosti vitamina C. Sveži šipkovi plodovi vsebujejo 0,5 do 1,7% vitamina C. Vendar pa se vsebnost vitamina v posušenih plodovih na tržišču precej razlikuje. Poleg vitamina C šipek vsebuje tudi vitamine A, B1, B2, B3 in K. Druge sestavine predstavljajo pektin, čreslovine, flavonoidi, karotenoidi in druge manjše komponente.


Vitamin C se lahko za zdravljenje ali lajšanje simptomov številnih bolezni. Je nujno potreben za ohranjanje zdravih krvnih žil, kosti, zob, kože in hrustanca. Prav tako ščiti telesne celice pred poškodbami, saj je znan po svojih antioksidativnih lastnostih. Uživanje šipka je koristno pri spodbujanju in ohranjanju delovanja imunskega sistema.


Naši predniki so šipek uporabljali kot ljudsko zdravilo za zdravljenje bolezni prsnega koša. Iz cvetov so pripravljali čaje, juhe in marmelade. Prav tako so ga uporabljali kot odvajalno in diuretično sredstvo ter kot hranljivo pijačo za otroke.


Dandanes ga uporabljamo predvsem za preprečevanje nastanka prehlada, gripe in splošne izčrpanosti. Pogosto ga uporabljamo za urejanje odvajanja ali za zdravljenje diareje. Ali ste vedeli, da lahko šipek zmanjša tudi bolečino pri revmatoidnem artritisu?

 

Pomanjkanje vitamina C

S pomanjkanjem vitamina C se v življenju srečajo le redki posamezniki. Ogroženi so predvsem kadilci. Bodite pozorni, če opazite skupek naslednjih simptomov: suhi lasje, razcepljene konice, vnetje in krvavenje dlesni, groba, suha in luskasta koža, počasno celjenje ran, hitro nastajanje modric, krvavitve iz nosu in večja dovzetnost za nastanek okužb.  Hudo obliko pomanjkanja vitamina C imenujemo skorbut.

 

Seznam živil, ki vsebujejo vitamin C

  • Citrusi vsebujejo približno 50 mg vitamina C na 100 g,
  • nekuhan brokoli, ohrovt in kivi vsebujejo približno 100 mg,
  • črni ribez, guava, in nekatere tropske zelenjave vsebujejo od 200 do 300 mg.

 

V kolikor vam okus šipka ni všeč, lahko dnevne potrebe po vitaminu C zadovoljite tudi z uživanjem pomaranč, zelene paprike, grenivke, papaje, lubenice, kivija, brokolija, zelja, cvetače, brstičnega ohrovta, paradižnika, malin, borovnic in brusnic.

(Povzetek članka po: http://www.livestrong.com/article/130431-benefits-vitamin-c-rose-hips/)

Dodaj odgovor