Triplat ali grško seno – poznali so ga že v antiki

0
487

Triplat ali grško seno je večnamensko zelišče, ki so ga ljudje poznali in uporabljali že v obdobju antike. V zahodni Aziji in Sredozemlju se je to čudovito zelišče uporabljalo v kulinariki kot začimba, v medicini pa za krepitev zdravja in lajšanje težav s kožo. V zadnjih nekaj letih je triplat postal priljubljen v obliki prehranskega dopolnila, saj prinaša ogromno koristi za zdravje – za vsakogar!

Triplat ali grško seno (Trigonella foenum-graecum) se v različne namene uporablja že več tisoč let. Seme rastline je pogosta sestavina indijskega karija. Je prijetnega okusa in ima ogromno koristi za zdravje človeka.

Uporaba triplata v zdravstvene namene

Triplat nam pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi, spodbuja nastajanje mleka pri doječih materah, vzdržuje normalne ravni hormonov v telesu in lajša vnetja.

Najpomembnejše komponente triplata, ki so odgovorne za zdravilne učinke te rastline, so:

 • Trigonelin – pomaga preprečiti in zdraviti sladkorno bolezen,
 • 4-hidroksi-zoleucin in 2-oksoglutarat – molekuli, ki stimulirata izločanje inzulina,
 • protodioscin – spojina, ki deluje kot afrodiziak,
 • diosgenin in yamogenin spojini, ki se uporabljata pri sintezi progesterona in drugih steroidnih hormonov,
 • 3-hidroksi-4,5-dimetil-2 (5H) -furanon – spojina, ki poskrbi za vonj po javorovem sirupu.

Najpogostejši – tradicionalni načini uporabe triplata

Triplat se danes na trgovskih policah pojavlja v različnih oblikah, najpogosteje v obliki prahu, tablet, kapsul in čaja.

 • Izboljšanje proizvodnje mleka pri doječih materah

Triplat ali grško seno se že vrsto let uporablja kot galaktogog – sredstvo za spodbujanje nastajanja mleka pri doječih materah. Doječe matere so si več stoletij pripravljale čaj iz triplata, da bi povečale količino mleka v mlečnih žlezah. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da so dojenčki, katerih matere so v času dojenja uživale triplat, hitreje pridobivali na telesni teži kot tisti, katerih matere med dojenjem niso uživale triplata. Doječe matere se morajo pred uporabo prehranskega dopolnila posvetovati z zdravnikom. Triplat se v ta namen najpogosteje uživa v obliki tablet/ kapsul in čaja, ki ga lahko zaužijemo 1-3 skodelice dnevno.

 • Vzdrževanje ravni sladkorja v krvi

Semena triplata se že vrsto let uporabljajo kot naravno sredstvo oziroma pripomoček pri uravnavanju normalne ravni sladkorja v krvi. Triplat naj bi imel sposobnost preprečiti sladkorno bolezen in lajšati njene simptome. Raziskave so pokazale, da dnevno uživanje prehranskega dopolnila s triplatom prispeva k zniževanju glukoze v krvi pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Za nadzor krvnega sladkorja je smiselno uživati kapsule, prah ali čaj, pripravljen iz triplata. Priporočen dnevni odmerek v tem primeru znaša med 2,5 in 15 g na dan, odvisno od telesne teže, zdravil, ki jih že jemljemo in nekaterih drugih dejavnikov. Pred uporabo se posvetujte s svojim zdravnikom.

 • Spodbujanje libida – želje po spolnosti

Eden izmed najstarejših načinov uporabe triplata je njegova uporaba v namen spodbujanja libida oziroma želje po spolnosti. Sredozemske in zahodnoazijske kulture že tisočletja vključujejo triplat v svojo prehrano, da bi povečale željo po spolnosti. V raziskavah iz leta 2011, v katerih so sodelovale ženske in moški, je bilo ugotovljeno 28% povečanje želje po spolnosti pri posameznikih, ki so jemali prehranska dopolnila z vsebnostjo triplata. V tem primeru je prehransko dopolnilo najbolje jemati v obliki kapsul ali čaja. Za povečanje libida je priporočen odmerek med 500 in 600 mg dnevno.

 • Pri težavah s kožo

Triplat v kombinaciji z nekaterimi drugimi zelišči pozitivno vpliva na kožo tako, da lajša vnetja in pospešuje celjenje ran. Triplat ima antioksidativne in antiinflamatorne lastnosti. Da bi pomirili poškodovano ali vneto kožo, si lahko iz listov triplata pripravimo pasto ali obkladek. Triplatu lahko dodamo laneno seme ali medicinsko oglje in si tako pripravimo pasto za nanos na kožo.

Semena triplata nam lahko pomagajo tudi pri:

 • Težavah s previsokim holesterolom,
 • prebavnih motnjah in bolečinah v želodcu,
 • močnih menstrualnih krčih,
 • povečanem apetitu,
 • težavah z jetri in ledvicami,
 • bolečinah v mišicah,
 • telesni vročini.

Obstajajo številni dokazi, da ima triplat ali grško seno sposobnost odpraviti/lajšati vse težave, ki smo jih zajeli v tem prispevku. Za začetek lahko poskusimo z jemanjem kapsul ali semen triplata v manjših odmerkih, nato pa odmerke postopoma povečujemo, dokler ne dosežemo priporočenega dnevnega odmerka.

(Povzetek članka po: https://blog.prepscholar.com/fenugreek-benefits-side-effects)

SHARE

Dodaj odgovor