Tinkture – moč narave

0
1409

Tinkture  – Skozi leta so naši predniki nabirali znanja iz vsakdanjega življenja. Ker včasih ni bilo lekaren in zdravnikov v vsaki vasi, so bili izvlečki zdravilnih rastlin ključnega pomena za njihovo   preživetje. Obstaja več načinov kako lahko shranimo ali pripravimo zdravilo rastlinskega izvora; tablete, ekstrakti, čaji, tinkture itd.. Izmed najbolj pogosto naštetih je najenostavnjša in najučinkovitejša prav uporaba tinktur.

Citat zdravnika Davida Culbretha (pomemben podatek iz obdobje ameriške medicine ): “Preden katera koli snov vstopi v krvni obtok, mora biti v raztopin, zato se zdravila v obliki tekočine hitreje absorbirajo in imajo boljši učinek na zdravljenje, hkrati je za to potreben manjši odmerek zdravila, kot če bi ga zaužili v obliki prahu ali tablete.”

Narava je polna zdravilnih zelišč in kot je rekla Pehta v filmu Kekec, »Za vsako bolezen raste rožica«. Že sam sprehod po slovenskih poljih, travnikah in različnih hribovitih poteh, človeka fascinira koliko zdravilnih zelišč lahko najdemo za različne težave in bolezni. Dandanes nam je na voljo skoraj neomejena količina podatkov o ljudski medicini in zeliščarstvu. Sami moramo narediti le prvi korak in pričeti z učenjem, ki navadno traja vse življenje. Požirek zeliščnega čaja ali drobna kapljica tinkture z lahkoto odklene vrata v svet zdravilnih zelišč.

Tinktura je zeliščni izvleček, kjer glavno vlogo topila igra alkohol. V kolikor za topilo uporabimo vodo, kis, glicerin ali kako drugo sintetično topilo, je to izvleček in ne tinktura. Alkohol, ki raztaplja in veže nase topljenec daje tinkturam največjo posebnost. Saj se na alkohol vežejo aktivne snovi, ki jih najdemo v zdravilnih zeliščih.

Tinkture imajo več prednosti, v primerjavi z drugimi zeliščnimi pripravki. Saj imajo zaradi alkohola daljšo življensko dobo. Alkohol je konzervans in v njem ne uspevajo bakterije ali plesni. Sam proces priprave tinktur koncentrira delovanje v manjšem volumnu tekočine.


Zdravilna moč tinktur

Na voljo je mnogo tinktur oz. lahko tudi rečemo, da jih je na voljo toliko koliko zdravilnih rastlin poznamo. Med najpogostejšimi najdemo črni oreh, ameriški slamnik, čemaž, regrat, vražji krempelj, velika kapucinka in še drugi. Vsaka rastllina ima svoje moči in se jo uporablja kot dodatek pri različnih težavah.

 

Čemu služijo različne tinkture:

AMERIŠKI SLAMNIK (tinktura) – priporoča za odpornost, pri gripi, vnetjih, za senčila in normalizacijo po kemoterapiji.

BAJKALSKA KAPICA (tinktura) – priporoča za odpravljanje stresa, pomirja in spodbuja spanec.

BALDRIJAN (tinktura)  – priporoča za odpravljanje nervoze, nespečnosti, psihične izčrpanosti, vznemerljivosti in napetosti.

KORIANDER (tinktura) – priporoča predvsem za razstrupljanje, predvsem težkih kovin.

ČEMAŽ (tinktura) – priporoča pri boleznih srca in ožilja, zajedalcih, raku in izboljšanju prebavnega sistema.

ČRNI OREH (tinktura) – priporoča pri uničevanju zajedalcev, ter  boju proti rakavim obolenjem vseh vrst.

ČRNI RIBEZ (tinktura) – priporoča pri izboljšanju slabega imunskega sistema, oslabljenih nadledvičnih žlezah, ter vnetjem in alergijam.

DOB, HRASTOVO LUBJE (tinktura) – priporoča pri izboljšanju spolnosti pri moških in erektilno disfunkcijo, izboljšuje težave z neplodnostjo, preprečuje paradentozo in vnetje ustne sluznice, je močan razstrupljevalec, izboljšuje težave pri želodčni razjedi, balži vnetja in razjede ( želodec, oči…) in odpravlja težave z  celiakijo ( preobčutljivost na gluten).

JEREBIKA (tinktura) – priporoča pri menopavzi, klimakterij, proti ledvičnim kamnom, osteoporoza, želodčnim težavam, vnetju rebrne mrene, za čiščenje krvi, pri kašlju, hripavost, na srce in ožilje.

NAVADNA ZOBAČICA (tinktura) – priporoča pri težavah z erekcijo, vzdržnostjo, prekomernemu odstotku maščobe, težavah s pridobivanjem mišic in zmanjšani telesne pripravljenosti.

PEGASTI BADELJ (tinktura) – priporoča pri izboljšanju delovanja in razstrupljanja jeter.

REGRAT (tinktura) – priporoča pri sladkornih boleznih, koži, žolčniku, želodcu, ledvičnih kamnih, revmi, težavami z okostjem in hrustancem.

VELIKA KAPUCINKA (tinktura) – priporoča kot dodatke k antibiotikom za vsa vnetja senčil, dihalnih poti, želodca in pri salmoneli.

VRAŽJI KREMPELJ (tinktura) – priporoča pri vnetju sklepov, revmatizmu, diabetisu in glavobolih.

 

Priprava tinkture po ljudskem izročilu

Na drobno sesekljamo ali zmeljemo zdravilne dele rastline iz katere se bomo odoločili  narediti tinkturo. Sesekljane dele rastline napolnimo v stekleni kozarec do ½, saj moramo upoštevati, da bodo deli rastline še narasli. Zeliščni materijal prelijemo z alkoholom (40-50% alkohol) tako, da je ves materijal pod gladino. Paziti moramo, da je kozarec poln z rastlinskim materijalom, vendar pa se mora med pretresanjem še vedno premikati.

Kozarec shranimo na hladnem, temnem in suhem mestu. Večkrat tedensko ga tudi dobro pretresemo in preverimo nivo alkohola v kozarcu. V kolikor je alkohol izhlapel in so iz gladine pokukali deli rastlinskega materijala, moramo alkohol doliti. Po šestih do osmih tednih vsebino skrbno precedimo skozi gazo. Ko je v gazi samo še rastlinski materijal, ga skrbno ožamemo, saj se ravno v tem materijalu skriva največ aktivnih snovi. Tinkturo prelijemo v  temne stekleničke s kapalko. Iztrošen rastlinski materijal pa zavržemo. Priporočen rok trajanja eno do dve leti.


“ZDRAVNIK ZDRAVI – NARAVA OZDRAVI”

SHARE

Dodaj odgovor