Študija kaže: Vitamin D lahko zmanjša potrebo po podpori dihal

0
539

Dandanes je znano, da fiziološki pomen vitamina D, z drugim imenom kalciferol (kar pomeni “nesoč kalcij”), ni samo absrobcija kalcija in fosfatov v prebavilih, zdravje in mineralizacija kosti in zob ter regulacija prirojene in adaptivne imunosti, temveč ima tudi pozitivno vlogo pri preprečevanju in/ali zdravljenju številnih bolezni.

Tako so raziskovalci massachusettske splošne bolnišnice iz Bostona in harvardske medicinske fakultete odkrili, da obstaja možnost, da lahko nezadostne količine vitamina D pri bolnikih, ki po kirurškem posegu prestajajo svoj čas na intenzivni negi, pripomorejo k podaljšanju potrebe po dihalni podpori. Študija je bila objavljena v ameriški reviji “Journal of Parenteral and Enternal Nutrition”.

 

Namen študije:

Zaradi nezadostnih podatkov o razmerju 25-hidroksivitamina D (25OHD) v krvi in trajanju podpore dihanja, je bil cilj raziskati, ali je stanje vitamina D v času sprejema na enoti za intenzivno nego povezana s trajanjem mehanskega prezračevanja pri kritičnih bolnikih.

 

Nezadostne količine vitamina D podaljšujejo čas podpore dihanja med bolniki:

Analizirali so podatke študije, ki je vključevala 210 bolnikov, da bi določili učinke vitamina D na trajanje podpore dihanja. Prišli so do ugotovitve, da je bila raven 25OHD izmerjena ob sprejemu bolnikov obratno povezana s trajanjem podpore dihal.

25OHD je feromon proizveden v jetrih za lažjo presnovo po krvi. Je rezultat pretvorbe vitamina D pridobljenega iz hrane, prehranskih dopolnil ter sončnih žarkov. Je tudi eden izmed natančnejih indikatorjev ravni vitamina D v telesu posameznika.

 

Poslabšanje težav z respiratornimi vnetji z nizko vrednostjo vitamina D v telesu:

Odkrito je bilo tudi, da je zadosten nivo vitamina D v telesu lahko povezan z izboljšanjem pljučnih funkcij, kar še bolj spodbuja k uživanju vitamina D. Prejšnje študije so pokazale rezultate, da ima vitamin D pomembno vlogo pri okrepitvi zdravja dihal. Ena od ugotovitev na temo o znanih efektih vitamina D na imunske funkcije v povezavi z zdravjem dihal je bila, da ima vitamin D zmožnosti inhibicije pljučnega vnetja ter hkrati povečanja prirojenih obrambnih mehanizmov proti respiratornim patogenom. Zraven krepitve imunskega sistema na splošno, je bilo za vitamin D ugotovljeno, da lahko izboljša pljučne funkcije pri tistih, ki trpijo zaradi respiratornega vnetja, kot sta astma in kronično obstruktivna pljučna bolezen.

 

Kako do vitamina D:

Vitamin D je v maščobi topen vitamin in edini vitamin, ki se lahko proizvede sam. Da pride do sinteze vitamina D, je potrebna ultravijolična svetloba. Naravni viri vitamina D so različne ribe (sardine, losos in tuna), ribje olje, mleko ter mlečni izdelki. Še boljše pa je uživanje vitamina D v kombinaciji z jedmi z visoko vsebnostjo kalcija, kar še dodatno okrepi zdravje na splošno.

Vendar moramo biti pazljivi, da vitamin D ohranjamo na vmesni ravni, saj tako kot prenizke vrednosti, imajo tudi previsoke nagativne učinke za telo. Ker je vitamin D topen v maščobi ga telo težje izloči kot druge vitamine, ki so topni v vodi. Lahko pride do hipervitaminoze oz. presežka določenega vitamina. V primeru vitamina D do tega pride zelo redko, a je to zelo resno stanje, saj vodi do povečane količine kalcija v krvi. Hkrati se odlaga v ledvicah kar lahko povzroci trajne okvare. Nekateri izmed prvih simptomov so slabši tek, slabost in bruhanje. Ponavadi pride do hipervitaminoze, če vitamin D uživamo dlje kot je bilo predpisano za zdravljenje pomanjkanja. Priporočen dnevni vnos vitamina D na osnovi referenčnih vrednosti Mayo Clinic za odraslega človeka je 600 IU.

SHARE

Dodaj odgovor