Štirje razlogi, zakaj ingver ne sme manjkati v vaši prehrani

1
1584

Ingver je nadvse uporabna zdravilna začimba, ki vam zna olajšati marsikatero težavo, ki vas pesti. Lahko pa ga uporabite zgolj v namene preprečevanja raznih bolezni in ohranjanja dobrega zdravja. Ingver je starodavna rastlina, ki je v medicini poznana že več kot 2000 let in so ga že tradicionalno uporabljali za zdravljenje in lajšanje težav s prebavo in slabostjo. Številne sodobne raziskave dokazujejo, da ingver pomaga zmanjšati bruhanje, vnetja in je odličen pri želodčnih težavah.

 

Čeprav je uporaba in učinkovitost ingverja vsestranska se blagodejni zdravilni učinki ingverja  kažejo zlasti na naslednjih štirih področjih:

 

Ingver krepi imunski sistem

Ingver je znan po svojem ostrem, rahlo pikantnem okusu, kar povzroča dvig telesne temperature in posledično povzroča potenje, ki pomaga našemu telesu, da se lahko uspešno bori proti številnim okužbam. Že starodavno prepričanje pravi, da je potenje najboljši način za boj proti prehladu in gripi.

 

Ščiti pred razvojem raka

Ingver naj bi vseboval številne zdravilne lastnosti, ki služijo kot preventiva razvoju raka na debelem črevesju in jajčnikih.  Gingerol, ki je ena izmed aktivnih sestavin v ingverju in je zaslužen za njegov značilen oster vonj in okus, pa naj bi pomagal zavirati rast tumorjev.

 

Skrbi za zdravo prebavo

Ingver pomaga telesu absorbirati proteine, vitamine, minerale ter druga hranila. Pomaga zmanjševati kopičenje strupov v telesu ter pri napenjanju. Ingver deluje tudi kot odlično sredstvo pri slabosti, bruhanju in morski bolezni. Odličen je tudi za nosečniške težave in slabosti, saj to naravno zelišče ne ne vpliva na sam razvoj ploda.

 

Odpravlja vnetje v sklepih

Če se soočate s težavi z vnetimi sklepi je ingver lahko odlična pomoč, saj je gingerol močna protivnetna spojina. Številne študije so potrdile, da so ljudje, ki so trpeli za raznimi revmatičnimi obolenji kot npr. osteoporoza in so uživali ingver, dosegli večjo okretnost, gibljivost in zmanjševanje oteklin.

Torej več kot dovolj razlogov je, zakaj ga uživati in ga vključiti v vašo vsakodnevno prehrano. Že majhen grižljaj ingverja dnevno, odličen ingverjev čaj ali posušen v obliki tablet, lahko prepreči marsikatero težavo in prinese izboljšanje vašega zdravja.

 

1 COMMENT

Dodaj odgovor