Ste eden izmed mnogih, ki trpijo za pomankanjem vitamina D?

0
497

Ta zdravstveni problem se trenutno pojavlja med kar 77% ameriške populacije in morda tudi vi trpite za pomanjkanjem vitamina D, pa se tega sploh ne zavedate.

Razlag, zakaj lahko pride do tako kroničnega pomanjkanja, je veliko.

Verjetno ste prepričani, da nastavljanje soncu tu in tam zadošča, in da bi morali biti več kot samo zdravi, kajne? Lahko bi celo rekli, da vam vreme preprosto ne dopušča, da bi dobili dovolj sončne svetlobe. Vsekakor pa ste lahko le eden izmed mnogih, ki se ne zavedajo, kaj je vitamin D in kako zelo pomembno vpliva na naše splošno zdravje in počutje. No, pa poglejmo, kaj sploh je vitamin D in zakaj je tako zelo pomemben za nas.

 

Kaj pravzaprav vitamin D sploh je?

Vitamin D je maščobo topen hormon, ki ga dobite že z zmernim izpostavljanjem sončnim žarkom, najdemo pa ga lahko tudi v posebnih dodatkih ali živilih.

Obstajata dve vrsti vitamina D, in sicer, D2 in D3. Oba, še posebej pa D3, sta učinkovita pri reševanju težav, povezanih s hudim pomanjkanjem tega vitamina.

Trenutne raziskave kažejo, da je vitamin D, ki je zadolžen za absorbcijo kalcija in fosforja v prebavilih, zelo pomemben za nemoteno delovanje črevesja, prav tako pa pomaga spodbujati zdrav pretok med krvjo in kostmi. S svojim delovanjem posredno pomaga pri uravnavanju rasti ter zaščiti vaših kosti in mišic.

Ali ste vedeli, da od več kot 300.000 genov, ki se v vsakem trenutku preslikajo v človeškem telesu, na skoraj 3.000 le – teh pomembno vpliva izraženost vitamina D?

 

Znaki pomanjkanja vitamina D

Za otroke je vitamin D pomemben predvsem zaradi tega, ker se v tem času razvijajo in rastejo. Primanjkljaj se tako kaže v deformaciji, napakah pri rasti kosti in šibkosti kostne strukture. Pri odraslih pa lahko pomankanje povzroči kronična obolenja, kot sta osteoporoza in osteomalacija (rahitis).

V zadnjem času pomanjkanje vitamina D povezujejo z več obolenji, ki zmanjšujejo kakovost življenja. Najbolj zgovorne med njimi so številne oblike bolezni srca, avtizem ter celo nekatere vrste raka (čeprav so UV-žarki še vedno v nekolikšni povezavi s kožnim rakom).

Ko že govorimo o raku… Ste morda vedeli, da bi lahko primerna količina vitamina D morebiti pomagala pri ublažitvi te bolezni?

 

Kako lahko vitamin D pomaga pri preprečevanju raka

Študije kažejo, da lahko dolgotrajno, varno izpostavljanje sončnim žarkom pomaga polovično zmanjšati tveganje za razvoj naprednejših oblik kožnega raka pri svetlopoltih ženskah.

Nekateri znanstveniki trdijo, da bi se do pol milijona primerov raka dalo povsem izogniti, če bi se svetovna populacija znebila epidemije kroničnega pomanjkanja vitamina D.

Optimalna raven vitamina D bi lahko pomagala preprečiti do deset vrst rakavih obolenj, celo kožnega raka!

SHARE

Dodaj odgovor