Spoznajte zdravilne prednosti kamilice

0
885

Kamilica

Kamilica je tradicionalna zdravilna rastlina, ki izvira iz zahodne Evrope, Indije in zahodne Azije. Njeno ime izhaja iz grških besed khamai, ki pomeni »na tleh« in melon, ki pomeni »jabolko«.

Nekaj zanimivosti

 • Anglosasi, germanska plemena, so kamilico cenili kot eno izmed devetih svetih zelišč.
 • Egipčani so jo poznali kot zdravilo za malarijo, posvečali pa so jo njihovemu bogu sonca, ki so ga imenovali Amon Ra.
 • Kot »prava kamilica« sta bili imenovani dve vrsti kamilice: rimska in nemška kamilica. Naziv sta si prislužili zaradi njunega videza in uporabe v medicini.

Rimska kamilica

Rimska kamilica je članica družine Asteraceae. Je izjemno odporna trajnica s kompaktnimi koreninami. V srednjem veku so jo posipavali okrog vhodov v domove, s čimer so odganjali insekte.

Nemška kamilica

Nemška kamilica Matricaria recutita je odporna enoletnica. Je članica družine Asteraceae, saj je po videzu zelo podobna rimski kamilici.

Uporaba kamilice

Za pripravo zdravilnih sredstev se uporabljajo tako cvetovi, kot tudi listi te zdravilne rastline. Oboji vsebujejo eterično olje, imenovano azulen, ki je modre barve. Kamilica vsebuje tudi flavonoide, kumarine, rastlinske in maščobne kisline, cianogene glikozide, holin in tanin.

Njeni učinki so spazmolitični (proti krčem), protivnetni, protibakterijski in pomirjevalni. Učinkovita je tudi pri lajšanju prebavnih motenj, ki jih spremlja bolečina v trebuhu.

Kamilični čaj

Najpogostejši način uporabe tega vsestranskega zelišča je priprava čaja. Kamilični čaj je bogat vir antioksidantov, ki:

 • se borijo proti vnetjem,
 • nas ščitijo pred kroničnimi boleznimi, kot so rak, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja in revmatoidni artritis,
 • upočasnjujejo proces staranja in vidne znake staranja (gube in izguba elastičnosti kože).

Kamilica se odlično ujema z okusom mete in melise, kar lahko izkoristimo pri pripravi čaja. Pomembno je, da čaja ne kuhamo dlje časa, saj lahko kamilica izgubi svoj prefinjen okus. Priporočena količina je do tri skodelice čaja dnevno, ki ga lahko hranite v hladilniku dan ali dva.

Ali lahko kamilični čaj pijejo tudi sladkorni bolniki?

Raziskave so pokazale, da lahko vsakodnevno uživanje kamiličnega čaja zagotavlja podporo tistim ljudem, ki trpijo zaradi sladkorne bolezni tipa 2.

Kamilični čaj lahko bistveno zniža raven glukoze v krvi, s čimer nam pomaga preprečiti številne zaplete, ki lahko spremljajo sladkorno bolezen tipa 2 (poškodbe ledvic, izguba vida…).

Tudi, če nimate sladkorne bolezni, je kamilični čaj odlična preventivna izbira, saj deluje tako, da ustavi napredovanje hiperglikemije, s čimer nas zaščiti pred razvojem sladkorne bolezni.

Kamilični čaj in zdrav krvni obtok

Skodelica kamiličnega čaja koristi splošnemu zdravju srca, saj izboljšuje krvni obtok, spodbuja zdrave krvne žile in zagotavlja zaščito pred nastankom bolezni srca in ožilja.

Ali lahko kamilični čaj prepreči razvoj raka?

Laboratorijske raziskave kažejo, da nam lahko kamilični čaj pomaga preprečiti nastanek raka. Ne samo, da čaj zagotavlja zaščito pred rakom, temveč vsebuje tudi sestavine, ki upočasnjujejo širjenje in skrajšajo življenjsko dobo rakastih celic.

Protivnetne lastnosti kamiličnega čaja

V tradicionalni medicini se kamilica uporablja za zdravljenje vnetij. Njena uporaba je podprta s strani sodobnih raziskav.

Uživanje kamiličnega čaja lahko:

 • ublaži bolečino in otekanje pri revmatoidnem artritisu,
 • lajša seneni nahod,
 • zmanjšuje in pomirja boleče hemoroide,
 • zdravi periodontitis,
 • zdravi črevesna vnetja,
 • pomaga pri zdravljenju drugih kroničnih vnetnih stanj.

Kamilični čaj za zdrave zobe in ustno votlino

Pitje ali grgranje kamiličnega čaja spodbuja celjenje in prinaša blagodejno olajšanje pri bolečih dlesnih, gingivitisu ali zobobolu.

Lajšanje menstrualnih krčev

Če iščete naraven način za zmanjševanje neprijetnih menstrualnih krčev, poskusite s skodelico kamiličnega čaja.

Kamilični čaj je znan kot pomirjevalno sredstvo za menstrualne krče že vrsto let.

Lajšanje kožnih težav

Lokalni nanos kamiličnega čaja lahko pomirja pike insektov, norice, rane, opekline, odrgnine, izpuščaje, srbenje ali vneto kožo. Z njim lahko zdravimo ekceme, luskavico, akne, plenične izpuščaje in druga stanja, pri katerih je koža razdražena.

Kamilica je pogosta sestavina v priljubljenih izdelkih za nego kože.

Imate težave s spanjem?

Kamilični čaj s svojim blagim pomirjevalnim učinkom lajša nespečnost in spodbuja dober spanec, brez nočnih mor. Neprespane noči pogosto gredo z roko v roki z melanholijo in zaskrbljenostjo, ki lahko povzročita depresijo. Kamilični čaj lahko olajša tesnobo in depresijo.

Že spet ta prehlad!

Tukaj je še en zelo dober razlog, da pričnete uživati kamilični čaj – njegova lastnost, da krepi in podpira imunski sistem, kar nas lahko obvaruje pred številnimi zdravstvenimi težavami – med drugim tudi pred prehladom.

Kamilični čaj je zares prava elektrarna med čaji, saj ponuja neverjetno široko paleto zdravilnih učinkov, s katerimi lahko dosežemo fizično zdravje, pa tudi psihično dobro počutje, ki je vsekakor izjemno pomembno za ohranjanje celostnega zdravja.

Sedaj vemo, da si je kamilica z leti uporabe upravičeno prislužila ime »zdravilo za vse«.

(Povzetek članka po: http://www.theteatalk.com/camomile-tea-benefits.html)

Dodaj odgovor