Spoznajte zdravilne lastnosti Reishi gobe!

0
615

Verjetno že veste, katere so prednosti rednega uživanja goji jagod in ohrovta. Ne veste pa, katere zdravilne lastnosti imajo gobe reishi. Sedaj je čas, da jih spoznate.

Reishi gobe so v zahodnih kulturah še vedno relativno neznane, v azijski kulturi pa njihove zdravilne učinke poznajo že več tisoč let. So simbol dobrega počutja in dolge življenjske dobe. Imenujejo se tudi »gobe nesmrtnosti«.

Poznamo več vrst reishi gob. Po okusu so grenke, zaradi česar se tradicionalno uporabljajo za pripravo čaja ali ekstrakta. Šele v drugi polovici 20. stoletja so raziskovalci pričeli s študijami zdravilnih lastnosti reishi gob.

Danes reishi gobe gojijo po vsem svetu in so na voljo v različnih oblikah – od tinktur, čajev, kapsul, do dodatkov v beljakovinskih praških.

 

V nadaljevanju bomo spoznali 4 zdravilne lastnosti reishi gob:

 

  • Dolga življenjska doba. V letu 2009 je bila objavljena študija, opravljena v Tajvanu, v kateri so potrdili vpliv polisaharidov v reishi gobah na podaljšano življenjsko dobo. Te edinstvene molekule s spodbujanjem delovanja imunskega sistema zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in preprečujejo nastanek nenormalnih tvorb v krvnih žilah, ki lahko privedejo do življenjsko nevarnih rakavih obolenj.
  • Lastnosti proti raku. Reishi gobe dokazano preprečujejo razvoj raka, uničijo pa lahko tudi rakave celice, ki so že prisotne v telesu. V letu 2010 je bila objavljena študija, v kateri so izpostavili vlogo ganoderične kisline v reishi gobah pri zaviranju razvoja tumorjev in njihovega metastaziranja. V letu 2011 so v drugi študiji ugotovili, da bioaktivne spojine v reishi gobah dejansko poiščejo in odpravijo obstoječe rakave celice v telesu.
  • Obnova jeter. Triterpeni v reishi gobah sodelujejo pri boju proti prostim radikalom in spodbujajo obnavljanje jetrnih celic.
  • Pozitiven vpliv na živčevje. V letu 2012 je bila objavljena študija, v kateri so ugotovili, da imajo reishi gobe terapevtski učinek na nevrodegenerativne motnje, kot sta Alzheimerjeva in Huntingtonova bolezen. Reishi gobe podpirajo proizvodnjo živčnega rastnega faktorja, proteina, ki je ključnega pomena za zdrave nevrološke funkcije.


(Povzetek članka po: http://www.mindbodygreen.com/)

SHARE

Dodaj odgovor