Spirulina je alga modro-zelene barve z visokimi hranilnimi vrednostmi in številnimi koristmi za zdravje. V zadnjih letih postaja vse bolj priljubljeno superživilo, znana pa je tudi pod imenom »čudež iz morja«.
Raste v oceanih in slanih jezerih subtropskega podnebja.
Kratka zgodovina
Uporaba spiruline je znana že iz antičnih časov. Odkril naj bi jo Hernando Cortes s svojimi španskimi osvajalci leta 1519. Španski raziskovalci so prepričani, da je bila spirulina po odkritju redno vključena v prehrano Aztekov.
Pierre Dangeard je odkril, da spirulina raste tudi v jezerih vzhodne Afrike. Z njo naj bi se prehranjevala jata flamingov.
Prvo proizvodnjo s predelavo spiruline so ustanovili Francozi leta 1969. Proizvod so poimenovali »Sosa Texaco«. Leta 1976 je japonski industrijski velikan DAINIPPON Ink and Chemicals odprl proizvodnjo na Tajskem. Naslednji proizvodnji sta se odprli v Kaliforniji in na Havajih.
Danes zaradi številnih koristi za zdravje spirulino gojijo v ZDA, na Kitajskem, v Indiji in na Tajskem.
Zanimiva dejstva o spirulini
- Spirulino uvrščamo med bakterije in ne med rastline. Je cianobakterija (bakterija modre barve).
- Preživi lahko ekstremne vremenske razmere.
- Je popoln vir beljakovin, saj vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin in osemnajst preostalih aminokislin.
- Športniki so po jemanju spiruline opazili izboljšanje moči in vzdržljivosti.
- Kožo ščiti pred UV-žarki.
- Imenujemo jo tudi »hrana prihodnosti«.
- Njeno ime izhaja iz latinske besede za »spiralo« oziroma »spiralno«.
Kaj vsebuje?
- Kar 60% spiruline predstavljajo beljakovine in aminokisline. Zagotavlja dvakrat več beljakovin kot ogljikovih hidratov. Priporočen odmerek spiruline vsebuje 1,2 g beljakovin.
- Vsebuje minerale, kot so: kalij, kalcij, cink, magnezij, mangan, selen, železo in fosfor.
- Vsebuje veliko število vitaminov: B6 ali piridoksin, biotin, B12 ali kobalamin, pantotensko kislino, folno kislino, niacin, B2 ali riboflavin in B1 ali tiamin.
- Vsebuje karotenoide: alfa-karoten, beta-karoten, ksantofile, kriptoksantin, zeaksantin in lutein.
- Vsebuje barvila: klorofil (zelena barva), fikocianin (modra barva) in zgoraj omenjene karotenoide (oranžna barva).
Uporaba spiruline
- Zastrupitev s težkimi kovinami
Spirulina razstruplja telo, zaradi česar nam je lahko v pomoč pri zastrupitvi s težkimi kovinami, kot je zastrupitev z arzenom.
- Kandida
Spirulina je odlično protimikrobno sredstvo, predvsem kadar gre za kandido. Ker spodbuja rast zdrave bakterijske flore v črevesju, zavira rast kandide. Poleg tega tudi krepi imunski sistem.
- HIV/AIDS
Epidemiologi so poskušali razumeti, zakaj je pri ljudeh na Japonskem, v Koreji in Čadu stopnja okužbe z virusom HIV izjemno nizka. Ugotovili so, da prebivalci omenjenih območij redno uživajo algo spirulino.
- Razvoj raka
Objavljenih je več kot 70 znanstvenih člankov, v katerih so zabeležene spirulinine sposobnosti uničevanja rakastih celic.
- Visok krvni pritisk
Fikocianin, pigment v spirulini, ima antihipertenzivni učinek, kar pomeni, da znižuje krvni tlak.
- Povišan holesterol
Spirulina zmanjšuje tveganje za nastanek ateroskleroze in znižuje povišane ravni holesterola v krvi.
- Srčni infarkt
Spirulina s preprečevanjem nastanka ateroskleroze preprečuje tudi nastanek srčnega infarkta.
- Pomanjkanje energije
Ljudje, ki redno uživajo spirulino, so zaradi njene kemijske sestave polni energije.
- Odvečna telesna teža
Prehrana z visokimi vrednostmi beljakovin je v kombinaciji z redno telesno aktivnostjo odličen način za izgubo odvečne telesne teže. Spirulina zmanjšuje občutek lakote in pripomore k izgorevanju maščob.
- Težave z vidom
Vitamin A v spirulini skrbi za izboljšanje vida. Spirulina vsebuje desetkrat več vitamina A kot 1g korenja.
- Predmenstrualni sindrom in vnetja
Spirulina je eden izmed vodilnih virov gama-linolenske kisline (GLA), ki je eno najmočnejših protivnetnih sredstev v naravi, ki lahko olajša tudi simptome PMS. Je odličen dodatek k prehrani nosečnic.
- Prebavne težave
Spirulina pomaga izboljšati absorpcijo prehranskih hranil v črevesu in olajša prehod odpadnih snovi skozi prebavni trakt, s čimer se zmanjša pritisk na prebavni sistem.
(Povzetek članka po: http://www.well-beingsecrets.com/spirulina-benefits/)