Somatski pokazatelj spanja

0
501

Med spanjem pride do začasne odsotnosti zavesti in znakov aktivnega življenja, nadaljuje se samo vegetativno življenje. V ostalih delih telesa pa pride do počasnejšega in globljega dihanja. V prebavilih se izločanje nadaljuje in zaključi med spanjem. Od šestega meseca dalje pa omogoča tudi samostojno reguliranje izločanje urina in nadzorovanje mišice zapiralke. Centralno živčevje popolnoma odstopi prostor vegetativnemu živčevju, ki je zadolženo za to da napolni baterije s pomočjo organske in konstruktivne, torej anabolične, reintegracije celičnih in še posebej presnovnih izmenjav. To omogoča, da se popravi škoda, do katere je prišlo v budnem stanju.

OBTOČILA – V večini primerov pride do upočasnitve srca. Krvni pritisk se zniža za 20 – 30%. Nasprotno pa je v stadiju I ali PMO (hitri očesni premiki) kjer pride do povečanje krvnega pritiska.  V primeru faze burnega sanjanja bo večina oseb imela večjo aritmijo, ki bo trajala še deset do dvajset sekund po koncu sanj.

V fazi paradoksalnega spanca prihaja do novega zmanjšanja krvnega pritiska, ki lahko doseže 50% normalnega pritiska v budnem stanju in v večini primerov ta pritisk ne pade pod 40% pritiska v budnem stanju.

Če pa pri človeku ugotavljamo nasprotno , torej višanje krvnega pritiska, nam to morda lahko razjasni dejstvo, da srčni bolniki pogosteje umrejo ponoči kot podnevi. Po trditvah dr. Wolfa iz medicinske šole je dejal, da je buden človek sposoben do neke mere nadzorovati bitje srca in pomaga sistemu patičnega živčevja. Prav to pa pojasni smrt srčnih bolnikov med spanjem.

SPOLNOST – Nedvomno ima spanje velik pomen na področju spolnosti, kakor ima tudi nespečnost velik vpliv na posameznikovo libido. Po spolnem odnosu si partnerji, predvsem moški želijo spati, po navadi temu sledi globok spanec.

Dr. Freudu je spanje opisoval kot mir, podoben tistemu, ki smo ga imeli ko smo bili v maternici. Da pa obstaja tesna povezava med spanjem in spolnostjo se zavedamo predvsem pri avto-erotičnih spolnih dejanjih, kot sta nočna polucija in nezavedno samozadovoljevanje.

Glede na naravo in pogostost spolnih odnosov se lahko pojavijo motnje spanja. Odrekanje ali abstinenca iz različnih vzrokov lahko povzroči nespečnost in prečute noči bodo zapolnjene z obsesivnimi misli erotične vsebine.

Ženska, ki je nezadovoljna zaradi prehitrih spolnih odnosov ali pomanjkanje erekcije je lahko enako žrtev psihološkega neravnovesja, ki povzroči nespečnost ali mučne noči.

Popolno spolno ravnovesje posameznika je torej za njegov spanec bistvenega pomena. Vsakršne motnje v spolnosti so, enako kot katerekoli fiziološke težave, lahko pa tudi vzrok slabega počutja, ki ga spremlja nespečnost.

Pri moških se težave pojavijo pri pomanjkanju erekcije, prepozni ali prezgodnji ejakulaciji, kateri se pridružuje tudi občutek manjvrednosti. Ustvarjati se začne začarani krog tesnobe in spolne zavrtosti, strah pred neuspehom tesnobo še povečuje ta pa vodi k novemu neuspehu.

SHARE

Dodaj odgovor