GABA in njena pomembna vloga v možganih

0
2196

GABA je kratica za γ-aminobutanojsko kislino oz. γ-aminomasleno kislino, ki je ena izmed najpomembnejših aminokislin v našem telesu. V odraslih možganih deluje kot  primarni inhibitorni nevrotransmiter. V nadaljevanju preverite, zakaj je GABA tako zelo pomembna za pravilno delovanje naših možganov in posledično tudi za naše normalno funkcioniranje.

Kaj je GABA?

GABA je živčni prenašalec ali nevrotransmitor, ki prenaša informacije med nevroni preko sinaps. Gre za biokemično snov, ki se sintetizira iz glutamata, ki je bistvenega pomena za normalno delovanje možganov. Njene naloge so izboljšanje razpoloženja in sposobnosti osredotočanja, spodbujanje sprostitve ter pomoč pri obvladovanju stresa.

Kako deluje?
Kot smo omenili, je GABA nevrotransmitor, ki prenaša signale od živčne celice do živčne celice. Čeprav so mnogi  nevrotransmiterji znani kot inhibitorji, je GABA edinstvena, saj deluje v odraslih človeških možganih kot primarni inhibitor in pomirjevalno sredstvo za ekscitatorne nevrotransmiterje, ki se hitro premikajo. Zaradi pomirjevalnega učinka jo pogosto imenujemo »naravni Valium«.

Kadar so ravni GABA nizke, se lahko vzbujalni nevrotransmitor v možganih prepogosto vzburi.

Strokovnjaki so ugotovili mnoge povezave med nizkimi ravnmi GABE in težavami s spanjem, z depresijo, nezmožnostjo osredotočanja ali vzdrževanja pozornosti, anksioznostjo in paničnimi napadi. GABA namreč deluje kot naravno pomirjevalo in je drugi najpogostejši nevrotransmiter v naših možganih, ki je ključnega pomena za normalno delovanje možganov. Prav tako pomaga tudi našemu telesu pri proizvodnji endorfina. Gre za kemikalijo, zaradi katere se počutimo srečni.

Če pri posamezniku z nizkimi ravnmi GABA le-te povišamo z uporabo prehranskih dopolnil, lahko na preprost in učinkovit način ponovno vzpostavimo dobro razpoloženje. V tem primeru se anksioznost zmanjša, zmanjšajo pa se tudi simptomi depresije in motnje spanja. Deležni smo tudi boljše osredotočenosti in sposobnosti koncentracije.

Ali GABA resnično deluje?
V zadnjih nekaj letih je prišlo do sporov med strokovnjaki, saj nekateri menijo, da GABA v obliki prehranskega dopolnila ne more doseči možganov, zaradi česar nanje tudi ne more vplivati, spet drugi pa so prepričani, da so nam GABA prehranska dopolnila lahko v pomoč. Kot odgovor na nesoglasja med strokovnjaki so se istočasno pojavila tudi mnenja mnogih zadovoljnih uporabnikov, ki trdijo, da so jim prehranska dopolnila GABA pomagala pri odpravi depresije in nespečnosti.

Teorija, ki pravi, da dodatki GABA po našem telesu sploh ne pridejo do možganov, je še vedno v fazi proučevanja, zaradi česar ni potrjena. Strokovnjaki, ki se s teorijo ne strinjajo, so prepričani, da je mreža nevronov v prebavnem sistemu dejansko v povezavi z možgani, zaradi česar tudi prehranska dopolnila GABA igrajo pomembno vlogo pri našem duševnem stanju.

Prehransko dopolnilo GABA velja za popolnoma varno, vendar se je kljub temu pred uporabo bolje posvetovati z zdravnikom.

Kakšen je priporočen dnevni odmerek?

Priporočen dnevni odmerek za uživanje GABE ne obstaja, na podlagi študij pa obstajajo mnoge smernice o tem, kolikšen odmerek lahko uživa zdrava, odrasla oseba. Večina strokovnjakov meni, da je potrebno jemati med 250 in 750 mg GABE dvakrat ali trikrat dnevno.

Najbolje je, da tudi v tem primeru upoštevamo navodila proizvajalca prehranskega dopolnila, ki so navedena na embalaži.

(Povzetek članka po: https://nootriment.com/gaba-benefits/)

SHARE

Dodaj odgovor