Slabe kosti? Pomanjkanje kalcija? Nič več, na hiter in enostaven način.

1
765

Se srečujete s težavami, kot so pomanjkanje kalcija v vašem telesu? So vaše kosti krhke, pa bi si želeli zdravih? Iščete način, kako bi stanje izboljšali? Ponujamo vam enostavno, hitro ter cenovno ugodno rešitev. Zakaj bi zapravljali denar za razne kalcijeve tablete, ko pa lahko izdelek, ki v večini primerov pristane v smeteh, uporabite kot pripravek za dodaten vnos kalcija v vaša telesa in s tem izboljšate stanje vaših kosti?

 

Razni jogurti in siri res da vsebujejo veliko kalcija, vendar količine za potrebe naših teles same po sebi niso zadovoljive. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo domači recept, kako lahko iz jajc oz. njihovih lupin pripravite odlično prehransko kalcijevo dopolnilo.

 

Ko pomislimo na jajca, pomislimo na beljak, rumenjak in na beljakovine, ki jih vsebujejo. Polna so vitaminov in Omega 3 maščob, le jajčne lupine so nam v glavnem v napoto, zato jih nič hudega sluteč enostavno zavržemo v koš. Pa se zavedamo, kaj se skriva v njih? Pravzaprav visoke vsebnosti kalcija, ki jih lahko pretvorimo v odlično in cenovno ugodno zdravilo za izboljšanje stanja naših kosti.

 

Hitro in enostavno si lahko kar sami doma izdelate kalcijev prašek, ki bo deloval kot odlično prehransko dopolnilo. Vse kar potrebujete, so sestavine, ki so del vsakega gospodinjstva.

 

Sestavine

Karton ekološko pridelanih jajc. Čemu ekoloških? Ker so dobra za vaše zdravje tako ali drugače. Da bi ugotovili kvaliteto jajc posameznih znamk, uporabite enostavni trik. Ubijte nekaj jajc in opazujte njihove lupine. Večja, kot je debelina lupine, večje so možnosti za visoke vsebnosti kalcija. Potrebovali boste le še večjo kuhalno posodo, mlinček za kavna zrna (možna alternativa je električni mešalnik) ter čist steklen kozarec za vlaganje s pokrovom.

 

Navodila

Shranjujte jajčne lupine. Za doma pripravljen izdelek z visoko vsebnostjo kalcija bo zadostovalo 12 lupin, ki jih je treba sprati s toplo vodo. V kuhalno posodo najprej odmerite 6 skodelic vode, nato jo zavrite. Ob vretju postopoma dodajajte jajčne lupine in 10 minut kuhajte. Namen tega je odpravljanje morebitnih mikrobov. Vodo nato odtočite, lupine pa pustite v posodi stati čez noč, da se posušijo. Naslednji dan v pečico, segreto na okoli 95 °C (200 °F), za 10 minut vstavite jajčne lupine. To jih bo dokončno izsušilo. Sedaj uporabite mlinček za kavna zrna ali električni mešalnik, da jajčne lupine zmeljete v prah, le-tega pa shranite v tesno zaprt steklen kozarec za vlaganje. Rezultat je kalcijev prašek, ki ga lahko kot prehransko dopolnilo zaužijete ob poljubni hrani, odlično se zmeša tudi z vodo. Priporočen dnevni odmerek kalcijevega praška je 1 čajna žlička.

1 COMMENT

  1. Kot veganka menim, da je živalski kalcij nekoristen za telo, saj je premočan za naše kosti, in jih s tem slabi, posledično pa pride do osteoporoze, prehitre rasti in še kaj bi lahko našteli. Se pa strinjam, da pri temu pripomore koralni kalcij, saj ga konzumira moja mami, in ji gre sedaj veliko na bolje. Pa lep dan.

Dodaj odgovor