Šitake gobe – redno na mojem jedilniku

0
696

Šitake gobe niso samo izredno okusne, temveč tudi zdrave, poleg tega pa jih lahko dodamo kateri koli jedi. So ene izmed najpopularnejših gob na svetu, verjetno tudi zaradi zaradi svojih zdravilnih lastnosti.

Predlagam vam, da sami poskusite šitake gobe, v posušeni ali sveži obliki, saj so izrednega okusa. Zaradi sledečih lastnosti šitake gob, pa vam svetujem, da se te znajdejo na vašem jedilniku čim pogosteje.


Polne vitaminov B-kompleksa

Vitamini B-kompleksa  poživljajo metabolizem in pomagajo pri pretvorbi hrane v energijo – torej so pomemben člen enega izmed najnujnejših procesov v človeškem telesu. Impresivno je, da ima lahko nekaj tako majhnega kot je šitake goba, tako velik vpliv na telo.

Štiri sveže šitake gobe vsebujejo 1/7 riboflavina, 1/5 niacina in 1/6 vitaminov, ki jih potrebujete vsak dan. Že tako majhen dodatek, ki ga je lahko kombinirati z vsako jedjo, lahko pripomore k zadostitvi vaših dnevnih potreb.

 

Šitake gobe in rak

Uspeh na trgu pa šitake gobe verjetno dolgujejo svojemu slovesu zaradi učinkovin, ki delujejo proti raku. In vse kar lahko ustavi raka je zlato. Nikoli ne moreš biti preveč varen.

Obstajajo dokazi, da šitake gobe zavirajo rast in razvoj tumorskih celic. Vsebujejo polisaharid lentinan, ki spodbuja delovanje T-celic, ki imajo pomembno vlogo v terapiji raka – ima namreč močne zaviralne učinke na rast rakavih celic. V primerjavi s kemoterapijo, pa šitake gobe nimajo nevarnih stranskih učinkov in so popolnoma varne za uporabo.

 

Malo kalorij, visoka vsebnost vlaknin in ogromno beljakovin

Ta neverjetna goba je bogata z beljakovinami, vsebuje skoraj 2 grama. Zaradi nizke vsebnosti maščob (manj kot gram) ima le 26 kalorij. 4 sveže šitake gobe vsebujejo le 40 kalorij. Če želite izgubiti nekaj kilogramov, so vam ti podatki pomembni. V vednost pa vzemite, da kuhane izgubijo nekaj svoje hranilne vrednosti.

 

Bogate z minerali

Ena sama porcija šitake gob zadosti 1/20 vaših dnevnih potreb po magneziju in kaliju in zadostuje 10% dnevne potrebe po fosforju. Svetujem pa vam, da jih ne kuhajte, saj lahko izgubijo do ¾ hranilnih vrednosti, posebno kar se tiče magnezija in kalija. Da dobite vse kar nudijo, jih zaužijte posušene ali sveže. Odlično se ujemajo s skoraj vsako jedjo.

Šitake gobe so lahko tudi pomemben člen pri krepitvi vašega imunskega sistema, ki vas varuje pred boleznimi in okužbami. Prav tako nudijo podporo srčnemu in žilnemu sistemu. Šitake gobe niso tako znane samo zaradi odličnega okusa, temveč zaradi prepoznavnosti kot medicinska hrana.

(Vir članka: http://www.atlantismagazine.net/Lifestyle/The-Many-Health-Benefits-of-Shiitake-Mushrooms-by-Eric-Kennedy.html)

SHARE

Dodaj odgovor