Šipkovo olje za zdravo kožo in lase

0
896

Šipkovo olje je pravi čudež, ki nam ga je podarila narava. Vsebuje naravne hranilne snovi in vitamine, ki jih lahko uporabimo tako notranje, kot tudi zunanje. Zanimivo je, da njegove blagodejne učinke že vrsto let uporabljajo tudi andski Indijanci iz Čila, ki ga uporabljajo zlasti za nego kože in las. Želite tudi vi spoznati zdravilne lastnosti tega čudovitega olja? Za vas smo poiskali najpogostejše načine uporabe šipkovega olja. Vabljeni k prebiranju članka!

Uradna zgodovina izvora šipkovega olja ni popolnoma jasna. Znano je, da so šipek pričeli gojiti ljudje v Perziji, Grčiji in Rimu v 16.stoletju. Olje ima tudi dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni kitajski medicini.

Med drugo svetovno vojno je Anglija doživela veliko pomanjkanje citrusov. Odločili so se, da bodo kot alternativo gojili šipek, ki bi vojakom in državljanom zagotavljal vitamin C. Znano je namreč, da šipek vsebuje kar 60-krat več vitamina C kot katerikoli drugi agrum. Danes obstaja več vrst šipkovih grmov, ki jih gojijo po vsem svetu.

Kaj vsebuje šipkovo olje?

Šipkovo olje vsebuje vitamine, minerale, organske spojine in druge hranilne snovi. Bogat je z vitamini A, C, E in B-kompleks, s kalcijem, železom, manganom, magnezijem, fosforjem, kalijem, žveplom, silicijem in cinkom. Vsebuje naslednje organske spojine: likopen, pektin, lutein in beta-karoten.

Predstavljamo vam nekaj najpogostejših načinov uporabe šipkovega olja

  • Suhi lasje

So trenutki, ko imajo vaši lasje preprosto »slab dan« vse pogostejši? Brez skrbi – obstaja popolnoma naravna rešitev. V posodici pogrejte manjšo količino šipkovega olja (ne sme biti prevroče, na dotik naj bo rahlo toplo), nato pa ga vmasirajte v suho lasišče. Pustite delovati približno eno uro. Lase temeljito sperite. Vaši lasje bodo mehki in sijoči!

  • Suha koža

Šipkovo olje je super za suho kožo! Bogato je z esencialnimi maščobnimi kislinami, kot so omega-3 in omega-6 maščobne kisline. Pogosto se uporablja v številnih izdelkih za nego kože in je zelo učinkovito pri zmanjševanju znakov staranja. Olje lahko nanesemo neposredno na suho kožo, saj jo bo negovalo in rehidriralo. Še posebej učinkovito je na suhih komolcih, kolenih, razpokanih ustnicah in petah.

  • Brazgotine

Čisto šipkovo olje lahko uporabimo tudi za odpravljanje strij, kožnih hiper-pigmentacij, opeklin in brazgotin. Olje pospešuje hitrost celjenja ran in hidrira kožo.

  • Prhljaj

Dokazano je, da šipkovo olje pomaga pri odpravljanju težav z lasiščem, med drugim tudi pri odpravljanju prhljaja. Vmasiramo ga v suho lasišče in pustimo delovati 30 minut. Lase operemo s šamponom.

  • Sončne opekline

Šipkovo olje neguje tudi kožo, opečeno zaradi močnih sončnih žarkov. Nudi ji blagodejni občutek, zmanjšuje vnetje in pospešuje njeno celjenje.

  • Krhki nohti

Imate krhke in lomljive nohte? S pomočjo šipkovega olja bodo vaši nohti spet močni in bolj zdravi! Vsak večer si pred spanjem v nohte vmasirajte majhno količino šipkovega olja. Razliko boste opazili že po nekaj dneh!

  • Gube

Olje nam pomaga gladiti majhne gube in odpravlja druge nepravilnosti na koži. Če se vam zdi, da je šipkovo olje »pretežko« za vašo kožo, dodajte eno ali dve kapljici olja kremi, ki jo običajno uporabljate za nego kože.

(Povzetek članka po: http://www.beautyandtips.com/beautyoils/top-10-rosehip-oil-benefits-and-uses-for-skin-and-hair/)

SHARE

Dodaj odgovor