Šipek ali pasja roža – naravno zdravilo

0
272

Šipek ali pasja roža oziroma divja roža, kot mu tudi pravimo, raste v Evropi, Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Najdemo ga vzdolž gozdnih robov, ob živih mejah in pašnikih in povsod, kjer je suha zemlja. Rastlina pripada družini rožnic, prepoznamo pa jo po čudovitih rožnatih ali belo obarvanih cvetovih in njenih zdravilnih, rdečih plodovih.

Šipek je leta 1819 odkril angleški mornar in raziskovalec. Znanstveno ime rastline je Rosa canine, kar v prevodu pomeni »pasja vrtnica«. Šipek je danes pogosto uporabljen v kulinariki, pa tudi v kozmetiki in medicini. Uporaba šipka v zdravstvene namene sega še v čas Hipokrata, ki je korenine te čudovite rastline uporabljal za zdravljenje ran, ki so jih povzročili psi.

V 18. stoletju se je šipek uporabljal za zdravljenje driske, v antični Grčiji pa se je cvet šipka uporabljal za zdravljenje prehladov in vnetega grla.

Pasja roža vsebuje zelo visoke količine vitamina C, kar so izkoristili angleški poveljniki med 2. svetovno vojno, ki so s pomočjo šipka krepili zdravje njihovih vojakov.

Uporaba šipka v kulinarične, kozmetične in zdravstvene namene

Plodovi rastline se danes uporabljajo v kulinarične, kozmetične in zdravstvene namene. Indijanci so plodove uporabljali kot vir preživetja, v rimskih časih pa so liste šipka uporabljali za pripravo peciva. V nekaterih kulturah so šipkove liste uživali kar surove, medtem ko so v drugih iz njih pripravili pivo.

Danes se šipkovi plodovi uporabljajo predvsem za izdelavo marmelad, sirupov in želeja.

Ker šipek vsebuje kar 20× več vitamina C kot pomaranča, vključno z vitamini B, provitaminom A in minerali, smo ga ljudje hitro pričeli uporabljati v zdravstvene namene. Je popolna izbira za ljudi, ki želijo pred zimo okrepiti imunski sistem in se tako zaščititi pred okužbami. Šipek namreč deluje kot tonik, saj ima poživljajoč učinek, zahvaljujoč kateremu prebudi in okrepi naš imunski sistem. Na Kitajskem se šipkovi plodovi še danes uporabljajo za lajšanje driske in motenj sečil. Znanstveniki na Danskem so dokazali, da šipkovi plodovi ublažijo artritično bolečino, cvetni listi pa naj bi se uporabljali za lajšanje glavobolov in odpravljanje omotičnosti.

Šipek vsebuje veliko olja, bogatega z vitaminom C, flavonoidi, jabolčno in citronsko kislino, taninskimi spojinami in karotenoidi. Raziskovalci verjamejo, da ima šipek anti-age delovanje, zato se že vrsto let uporablja tudi v kozmetične namene. Šipkovo olje pripomore k regeneraciji kožnih celic in poškodovanega tkiva, zmanjšuje opaznost strij in postoperativnih brazgotin, odpravlja akne, navlaži suho kožo in lajša simptome kožnih opeklin.

Kratek seznam načinov uporabe šipka

Uporaba v kulinariki:

 • Za pripravo džemov in marmelad,
 • za pripravo sadnih omak,
 • za pripravo zeliščnega čaja,

Nasvet: Šipek lahko posušimo, prav tako ga lahko shranimo v zamrzovalniku.

Uporaba v zdravstvene namene:

 • Boj proti utrujenosti,
 • pogoste okužbe, vključno s prehladom,
 • pomanjkanje vitamina C,
 • pri prvih simptomih gripe.

Nasvet: Šipek lahko uživamo v obliki čaja, na voljo pa so tudi kapsule.

Uporaba v kozmetiki:

 • Utrujena koža,
 • koža, ki se stara,
 • težave s kožo (izpuščaji, mozolji, akne),
 • sončne opekline,
 • pojav prezgodnjega staranja.

Nasvet: V kozmetične namene se uporablja šipkovo olje, katerega učinek lahko okrepimo z istočasnim uživanjem kapsul, ki vsebujejo šipek.

(Povzetek članka po: https://www.nature-and-garden.com/health/dog-rose-health-benefits.html)

SHARE

Dodaj odgovor