Sezamova semena

0
636

Sezamova semena so zelo koristna pri ohranjanju zdravja, vendar pa nanje pogosto pozabimo.

Izvirajo iz rastline, ki jo poznamo pod znanstvenim imenom Sesamum indicum. V višino zraste približno 3 metre in proizvaja majhne stroke, v katerih se nahajajo semena. Le-ta se štejejo kot najstarejši pridelek na svetu, ki ga namerno gojimo že več kot 3500 let. Gre za zelo odporno rastlino, ki raste tudi na tistih mestih, kjer ne uspeva nobena druga rastlina.

Domuje v Aziji in vzhodni Afriki. Obstaja veliko različnih vrst sezamovih semen.

Hranilna vrednost sezamovih semen

Semena vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, naravnih olj in organskih spojin, ki vsebujejo kalcij, železo, magnezij, fosfor, mangan, baker, cink, vlaknine, tiamin, vitamin B6 in triptofan.

Vas zanima, na katere zdravstvene težave lahko vplivamo z uživanjem sezamovih semen?

  • Krvni tlak

Naravna olja, ki jih najdemo v sezamovih semenih, povezujemo z znižanjem krvnega tlaka. Olje zmanjšuje pritisk na kardiovaskularni sistem in pomaga preprečiti težave s srcem. Magnezij deluje kot vazodilatator (širi žile in zmanjšuje krvni tlak).

  • Sladkorna bolezen

Sestavine sezamovih semen povezujemo z zmanjšanim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni in za lažji nadzor sladkorne bolezni pri bolnikih, ki se z njo soočajo. Dokazano je, da sezamova semena pozitivno vplivajo na učinek različnih diabetičnih zdravil .

  • Kosti

Cink, kalcij in fosfor igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti. Ti minerali so zelo pomembni za ustvarjanje novega materiala, iz katerega so grajene kosti in za popravilo kosti po poškodbah.

  • Prebava

Ta majhna semena vsebujejo veliko vlaknin, kar je značilno tudi za druge vrste semen in oreščkov. Vlaknine igrajo pomembno vlogo pri zdravi prebavi, saj spodbujajo peristaltiko, preprečujejo pa nastanek zaprtja in diareje. Varujejo zdravje debelega črevesa in zmanjšujejo možnost za nastanek bolezni prebavil in razvoj raka.

  • Vnetje

Visoka vsebnost bakra v sezamovih semenih ima številne dragocene funkcije, vključno z zmanjševanjem vnetja sklepov, kosti in mišic, s čemer se zmanjša tudi bolečina, ki je močno povezana z artritisom. Baker je tudi bistveni mineral za krepitev sten krvnih žil, kosti in sklepov. Ustrezna vsebnost bakra v telesu povečuje cirkulacijo in zagotavlja, da organski sistemi dobijo dovolj kisika, ki je potreben za njihovo normalno delovanje.

  • Ustna votlina

Med najbolj poznanimi učinki sezamovih semen je tudi njihov močan vpliv na zdravje ustne votline. Imajo močan protibakterijski učinek, s katerimi pozitivno vpliva na zdravje naše ustne votline.

  • Koža in lasje

Sezamovo seme vsebuje ogromno cinka, ki je bistveni element pri nastajanju kolagena. Kolagen krepi mišično tkivo, lase in kožo. Sezamovo olje preprečuje nastanek opeklin in zmanjšuje znake prezgodnjega staranja.

  • Metabolna funkcija

Velike količine beljakovin v semenih poskrbijo za zdravo celično rast, mobilnost, visoko raven energije in delovanje presnove.

Ali so sezamova semena oreščki?

Sezamova semena niso oreščki. Ker vsebujejo snovi, ki lahko pri preobčutljivih ljudeh sprožijo alergijsko reakcijo (kot številni oreščki), jih marsikdo zamenja z oreščki.

Koliko kalorij vsebujejo?

V sezamovem semenu se nahaja presenetljivo veliko kalorij. Žlica semen vsebuje približno 50 kalorij. Priporočamo, da jih v svojo prehrano dodajate v zmernih količinah.

Kako uporabljamo sezamova semena?

Posujemo jih lahko po solatah, jih dodamo v enolončnice, zmešamo v kruh, iz njih pa lahko pripravimo tudi napitke oziroma jih dodamo v zdrave smoothije.

(Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/sesame-seeds.html)

Dodaj odgovor