Šentjanževka za zdravje!

0
1256

Znanstveno ime šentjanževke je Hypericum perforatum. Raste v Evropi, širi pa se tudi v Ameriko, Rusijo, Azijo, Kitajsko in na Bližnji vzhod. Njene koristne lastnosti priznavajo tudi zdravstveni delavci.

Nahaja se v obliki kapsul, tinktur, olj, uporablja pa se tudi v sveži obliki. Vsebuje bioflavonoide in številne antioksidante.


Antidepresiv
Je najbolj znan učinek šentjanževke. Uporablja se za lajšanje simptomov depresije in je izjemno priljubljena naravna rešitev za depresijo. Priporočajo jo tudi zdravniki in psihiatri. Vsebuje redko kombinacijo antidepresivov, ki zavirajo ali upočasnjujejo delovanje nevrotransmiterjev, kot so serotonin, dopamin in noradrenalin, s čimer preganjajo simptome depresije.

Deluje proti motnjam razpoloženja
Šentjanževka je lahko v pomoč ljudem, ki trpijo zaradi anksioznosti in nihanja razpoloženja. Ker pomaga uravnavati hormonsko ravnovesje v telesu, deluje proti nespečnosti, razdražljivosti in kronični utrujenosti. Odprava stresnih hormonov lahko izboljša splošno zdravje in kognitivne funkcije.

Nihanje razpoloženja zaradi menopavze
Šentjanževka lahko pomaga uravnavati razpoloženje pri ženskah z menopavzo ali predmenstrualnim sindromom. Zmanjšuje tudi krče.

Zdravljenje odvisnosti
Raziskave so še v teku, vendar zgodnji rezultati kažejo, da je lahko uporaba šentjanževke v veliko pomoč pri lajšanju želja in odtegnitvenem sindromu, kadar oseba preneha s kajenjem, pitjem alkohola ali s katero drugo zasvojenostjo.
Protivirusno delovanje
Novejše raziskave kažejo, da ima šentjanževka protivirusno delovanje. Zmanjšuje tveganje za okužbo z AIDS-om, hepatitisom in drugimi resnimi virusnimi obolenji. Težava je v tem, da so v ta namen potrebni izjemno visoki odmerki šentjanževke, ki bi lahko povzročili neprijetne stranske učinke.


Uravnava hormonsko ravnovesje
Aktivne sestavine v šentjanževki imajo velik vpliv na hormone v telesu. Hipotiroidizem je ena najpogostejših motenj ščitnice, pri katerem nam je lahko v pomoč šentjanževka.

Protivnetno delovanje
Visoka koncentracija antioksidantov in protivnetnih snovi v šentjanževki je kot nalašč za lajšanje bolečin, ki jih povzroča artritis. Lajša tudi vnetja na koži ali v črevesju in zmanjšuje vnetje v srčno-žilnem sistemu. Znižuje krvni pritisk in s tem zmanjšuje delovanje stresa na srce.

Zdravje kože
Šentjanževko lahko uporabljate lokalno v obliki mazila ali tinkture. Pospešuje celjenje ran, opeklin, odrgnin. Spodbuja pretok krvi v kožnih celicah.

Bolečine v nosečnosti
Hemoroidi se v obdobju nosečnosti pogosto pojavljajo in so izjemno boleči. Lokalna uporaba mazila ali paste iz šentjanževke lahko pomaga nosečnicam, ki trpijo zaradi hemoroidov.

Deluje proti raku
Laboratorijske raziskave kažejo, da lahko z redno uporabo šentjanževke preprečujemo ali zdravimo levkemijo.

Stranski učinki uporabe šentjanževke
Najpogostejši stranski učinki ob uporabi šentjanževke so:

  • vrtoglavica,
  • slabost,
  • utrujenost,
  • zmedenost.

(Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/st-johns-wort.html)

Dodaj odgovor