Se srečujete z artritisom?

0
646

Bolečina je znak, da je v telesu nekaj narobe. Je simptom, tako kot vročina ali izpuščaj. Obvešča nas, da se v telesu nekaj dogaja, zato lahko pravočasno ukrepamo. Gre torej za naravni obrambni mehanizem telesa na nevarnost od znotraj.

Pri artritisu se bolečina običajno pojavlja v sklepih. Lahko je dolgotrajna, ostra in pekoča.


Nastane zaradi:

  • Vnetja tkiv v sklepih (revmatoidni artritis, psoriatični artritis),
  • tanjšanja hrustanca, zaradi česar se kosti drgnejo druga ob drugo (osteoartritis),
  • kristalov sečne kisline v sklepih, ki povzročajo vnetje (protin).

 

Akutna in kronična bolečina

Akutna bolečina traja kratek čas. Začne se, ko se oseba poškoduje in traja nekaj tednov. Gre torej za kratkoročni problem, ki kmalu izgine. Akutno bolečino zdravimo z zdravili za lajšanje bolečin, kot so analgetiki, opioidi ali NSAR (nesteroidna protivnetna zdravila).

Za razliko od akutne bolečine je kronična bolečina dolgotrajna in vztrajna, traja namreč od 3 do 6 mesecev. Traja lahko tudi vse življenje. Večina bolečin, povzročenih s strani artritisa, je kroničnih. Pri revmatoidnem artritisu jo povzroča vnetje, saj imunski sistem napada lastna tkiva v telesu. Pri osteoartritisu je bolečina posledica mehanskih poškodb na prizadetih kosteh.

 

Zdravljenje bolečine

Zdravljenje bolečine je odvisno od vzroka, ki jo je povzročil. Vnetni artritis se zdravi s protirevmatičnimi zdravili DMARD in biološkimi zdravili, ki pomirjajo imunski sistem. Pogosto je potrebna dolgotrajna uporaba protivnetnih zdravil, kot sta ibuprofen in naproksen. Kronično bolečino pogosto zdravimo z analgetiki in v hujših primerih z opioidi.

Sčasoma kronična bolečina povzroči določene spremembe v možganih, zaradi česar postane bolečina bolj zakoreninjena in jo je težje odpraviti. Tovrstne bolečine lahko pomagajo odpraviti zdravila, ki pomagajo ohranjati kemično ravnovesje v možganih. Govorimo seveda o antidepresivih in antikonvulzivih, ki se pogosto uporabljajo za zdravljenje kronične bolečine, imenovane fibromialgija.

(Povzetek članka po: http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/pain-management/understanding/what-causes-pain.php)

SHARE

Dodaj odgovor