Sadje, ki vam bo pomagalo pri hujšanju

1
1528

Sadje ni le vir vitaminov, hranilnih snovi in vlaknin, je tudi odličen vir hrane za ljudi, ki želijo shujšati. Vsebuje naravne sladkorje z malo kalorijami.

 

Avokado je bogat z zdravimi maščobami. Vsebuje tudi mononenasičene oleinske kisline in vodo. Dobre maščobe v avokadu izboljšajo presnovo in povečajo proizvodnjo testosterona, hormona, ki pomaga pri izgubljanju maščob.

Jabolko.  Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Vsebuje ogromno topne vlaknine, imenovane pektin, ki poskrbi za občutek sitosti. Pektin prav tako omeji absorpcijo maščob v telesu. V ta namen bi morali jabolko zaužiti že pred obrokom. Jabolka vsebujejo tudi polifenole in vlaknine, ki se v telesu ne prebavijo, temveč se kopičijo v debelem črevesju, kjer postanejo hrana za dobre bakterije.

Lubenice zmanjšujejo zastajanje tekočine v telesu, pomagajo pri zaprtju, težavah s kožo in spodbujajo hujšanje. Ker vsebujejo veliko vode, dajejo občutek sitosti. Vsebujejo zelo malo kalorij. Lubenice prav tako povečujejo absorpcijo zdravih maščob in preprečujejo pojav mišičnih bolečin.

Hruške vsebujejo veliko vlaknin, ki preprečujejo zaprtje. Izboljšujejo funkcijo prebavil in s tem skrbijo za boljšo prebavo.

Breskve čistijo telo. Vsebujejo fenolne spojine, ki preprečujejo nabiranje maščobe na trebuhu.

Jagode stimulirajo proizvodnjo leptina in adiponektina hormonov. Oba hormona delujeta tako, da povečata metabolizem, kar je v veliko pomoč pri hujšanju. Vsebujejo tudi protivnetne encime, ki pomagajo pri zdravljenju poškodb tkiva.

Limone vsebujejo veliko vitamina C in citronske kisline. Prav tako so bogate z vlakninami, ki zmanjšujejo zaprtje, prebavne motnje in debelost.

Marelice so odlična izbira za vse, ki želite shujšati. Vsebujejo netopne vlaknine, ki absorbirajo vodo in prispevajo k občutku polnosti v želodcu. Spodbujajo hitrejši pretok hrane skozi prebavni kanal in vzdržujejo zdrav imunski sistem. Vsebujejo veliko beta karotena, ki je antioksidant, zelo koristen za naše telo.

Kokos vsebuje olje, ki ima termogenični učinek, kar pomeni, da ima sposobnost dviga telesne temperature. S tem vpliva na metabolizem, da lažje izgubimo telesno težo. Vsebuje tudi encime, ki povečajo presnovo jeter. Jetra lahko učinkovito uravnavajo sladkor in preprečujejo zvišanje ravni krvnega sladkorja, kar je pogosto povezano z debelostjo. Prav tako vas kokos napolni z občutkom sitosti.

Granatno jabolko vsebuje antioksidante, ki pomagajo pri odpravljanju toksinov iz telesa. Zmanjšuje shranjevanje slabega holesterola, znanega kot lipoprotein. Granatno jabolko zmanjšuje apetit, zato je lahko v veliko pomoč pri hujšanju.

Melone so bogate z vitamini A,B in C. Vitamin A je bistven za zdrave oči, vitamin C pa ščiti telo pred prostimi radikali. Melone vsebujejo veliko vlaknin. Vsa hranila v tem čudovitem sadežu poskrbijo za bolj zdravo telo.

Papaje vsebujejo encim papain, ki pospešuje prebavo in preprečuje nastanek razjed na želodcu. Vsebujejo tudi veliko vitamina A in C. Vključevanje papaje v prehrano prispeva k hitri prebavi hrane.

Robide so polne vlaknin in vitamina C. Visoka vsebnost vlaknin v tem sadju pomeni, da bo telo porabilo več časa za prebavo vlaknin, namesto za skladiščenje sladkorja.

Borovnice so sladke, z nizko vsebnostjo kalorij. Pomagajo pri hujšanju in odpravljajo proste radikale, ki povzročajo raka.

Pomaranče so polne vitamina C, ki je ključna sestavina za tvorbo kolagena, beljakovine, ki ohranja lepo kožo s tem, da preprečuje staranje. So odličen vir vode, vitaminov in vlaknin.

 

Povzetek članka po: http://healthmindbodies.com/15-best-fruits-for-fast-weight-loss

SHARE

1 COMMENT

  1. Mmmm, sadje je res odlično, še posebi pa jagode, k zrastejo na domačem vrtu pr moji mami. Komi čakam sezono! 🙂

Dodaj odgovor