S pomočjo betakarotena do boljšega vida!

0
506

Vitamin A je v resnici skupina antioksidativnih spojin, ki igrajo pomembno vlogo pri vidu, rasti kosti in zdravju imunskega sistema. Obstajata dve vrsti vitamina A:

  • Vitamin A iz živil živalskega izvora se imenuje retinol. Vir retinola so govedina, piščančja jetra, polnomastno mleko in sir.
  • Vitamin A, pridobljen iz sadja in zelenjave v obliki karotenoidov. Vir karotenoidov so korenje, sladki krompir, špinača, ohrovt in melona.

 

Prednosti betakarotena za oči

Vitamin A ščiti roženico, zato je bistvenega pomena za dober vid.

Kapljice z vsebnostjo vitamina A uspešno zdravijo težave s suhimi očmi in očesnimi vnetji. V kombinaciji z drugimi antioksidativnimi vitamini igra pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek degeneracije makule.

Kombinacija vitamina A in luteina  podaljša vid pri ljudeh, ki trpijo zaradi retinitisa.

Ker se betakaroten v telesu pretvori v vitamin A, ima na oko podobne učinke kot jih ima retinol.

 

Pomanjkanje vitamina A

Pomanjkanje vitamina A je v državah razvitega sveta redko, pogosto pa se pojavlja med revnimi državami v razvoju. Približno 250.000 do 500.000 podhranjenih otrok na svetu vsako leto oslepi zaradi pomanjkanja vitamina A, ki bi ga lahko preprečili s pravilno prehrano.

Eden izmed prvih znakov pomanjkanja vitamina A je nočna slepota. Sčasoma postane roženica zelo suha, pojavijo se razjede, ki vodijo v popolno izgubo vida. Pomanjkanje vitamina A povzroča tudi poškodbe mrežnice, ki prav tako prispeva k slepoti.

Ker je vitamin A tako zelo pomemben za ohranjanje zdravega imunskega sistema, lahko njegovo pomanjkanje vodi v smrt zaradi bolezni dihal in drugih okužb.

 

Toksičnost vitamina A

Vitamin A, ki izhaja iz živalskih virov hrane ni vodotopen, zato se ne izloči iz telesa. Shranjuje se v telesne maščobe. Če se dalj časa kopiči v telesu, lahko postane strupen.

Betakaroten in drugi karotenoidi, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi, niso toksični. So vodotopni in se izločajo iz telesa.

Prehranska dopolnila z betakarotenom so lahko nevarna za kadilce, saj so v študijah ugotovili, da je bilo pri kadilcih, ki so jemali dodatke betakarotena, povečano tveganje za nastanek raka na pljučih.

Z dolgotrajnim dnevnim uživanjem vitamina A se lahko zmanjša mineralna gostota kosti, kar lahko privede do osteoporoze.


(Povzetek članka po: http://www.allaboutvision.com/nutrition/vitamin_a.htm)

Dodaj odgovor