S kolagenom do lepe kože

0
908

Kolagen je protein, ki gradi naše lase, kožo in nohte. Je polipeptid, ki vsebuje mešanico aminokislin (glicin, prolin, hidroksiprolin in arginin), ki jih najdemo v vseh vezivnih tkivih v telesu (tudi v vitalnih organih). V naravi ga najdemo izključno v živalskem tkivu, predvsem v kosteh in vezivnih tkivih.

Kolagen je odgovoren za elastičnost kože in močne lase. Predstavlja kar 30%  vseh proteinov v telesu in 70% proteinov v koži.

Njegove vrednosti s starostjo upadajo. Na njih vplivajo tudi stres, slaba prehrana, težave s črevesjem itd.

 

Želatina ali kolagen?

Pogosto sta v uporabi oba izraza, vendar pa med njima obstajajo določene razlike.

Kolagen je osnovna oblika proteina, ki jo najdemo v telesu. Želatina nastaja med kuhanjem kolagena. Imata podobno zgradbo.

Kolagen je lažje prebavljiv in je priporočljiv za uporabo pri ljudeh s prebavnimi težavami. Mešamo ga lahko v večino toplih in hladnih napitkov.

Želatina je primerna za uporabo v številnih receptih. Z njo lahko pripravimo bombone, žvečljive vitamine ali krofe.

 

S kolagenom do lepe kože

Kolagen koristi celotnemu telesu, njegov učinek pa se najbolj pozna na koži. S staranjem koža izgubi elastičnost, kar vodi v nastanek gub. Dobra novica je, da te spremembe niso trajne ali nepovratne. Dodatek kolagena namreč povečuje elastičnost in vlažnost kože.

 

Druge prednosti

Kolagen je koristen pri zagotavljanju zdravih kosti in sklepov. Prav tako dodajanje kolagena v prehrani povečuje raven aminokislin v telesu. Tako kolagen, kot tudi želatina izboljšujeta delovanje prebavnega trakta in prebave.

(Povzetek članka po: http://wellnessmama.com/60867/benefits-of-collagen/)

SHARE

Dodaj odgovor